Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je to stát? Babiš nemá pravdu. Ale nemá ji ani Sobotka.

Zdánlivě jde jen o pošťuchování před krajskými volbami. Sociální demokraté vyrukovali s kampaní proti Babišově „politické firmě“ ANO. A jako divadelní pošťuchování jen tak naoko před voliči to asi i skončí.

Sociální demokraté se ale bezděčně poprvé za hodně dlouhou dobu dotkli samotné podstaty politiky. Dosud se nám jako politika předvádí (a média toto předvádění za politiku ochotně vydávají) jen povrchní spor o marginální technikálie. A to už několik let platí pro všechny parlamentní strany.

Politika je nám prezentována jako spor o kvalitu čerpání dotací, o rozhodnost boje s korupcí, o parametrické detaily v jednotlivých zbytečných zákonech. Samotného jádra politiky se ale tyhle tance vůbec nedotknou. Patrně proto, že v tom základním se všechny parlamentní strany shodnou, a tak předvádějí náhradní operetní drama, které má zakrýt prázdnotu kvazipolitické soutěže u nás.

Když říkám, že to, co se nám prezentuje jako politika, politikou ve skutečnosti není, jsem povinen napsat, co jí tedy podle mne je. Politikou je jedině a pouze fundamentální spor o povahu státu, o jeho základních funkcích a o postavení jednotlivce vůči němu.

Stát budu řídit jako firmu, hlásal Babiš ve volebních kampaních. Podle mne to nemyslel nijak zle, jen tím asi chtěl říci, že by úřady měly být efektivnější, lidé v nich pilnější a pod důslednější kontrolou vedení. Jistěže do politiky šel kvůli svým vlastním (hlavně obchodním) zájmům. Ale takhle hloupě by to neprozrazoval. Zásadní nepochopení, obsažené ve zkratce „stát je jako firma“, tkví jinde, než v prozrazeném úmyslu udělat si ze státu dojnou krávu.

Stát totiž firmou být nesmí. Stát umí jedinou věc na světě. Každý stát a v každé době. Umí používat (sebou odůvodněné) násilí proti lidem. Dokonce si jeho užívání podle teoretiků (např. Max Weber) monopolizuje. Různé státy se od sebe liší jen a pouze v tom, jaká je míra tohoto státního násilí a k jakým cílům je násilí používáno. Proto musí být v demokracii stát demokraticky kontrolován. Aby mohl být kontrolován výkon moci. Firma z principu demokraticky být kontrolována nemůže. Proto jí nelze svěřit výkon moci. A nelze ji svěřit ani jakékoli jiné nestátní organizaci.

Zásadně se ale mýlí i Babišovi náhle probuzení kritici z koaliční ČSSD, když Babiše napadají sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí.“ Nikoli. Stát není pouhé společenství. Stát si přivlastnil výhradní právo používat vůči všem osobám na svém území a vůči všem svým příslušníkům kdekoli na světě násilí. Násilí je vlastním obsahem státní moci. Stát bez moci není stát. A moc bez způsobilosti užívat násilí není moc.

Běžné společenství lidí žádnou moc nemá a nesmí mít. Může mít svá pravidla, která jeho členové dobrovolně sdílejí. Tato pravidla nejsou silou vynutitelná, jinak nejde o společenství ale o organizaci, o gang nebo o jinou mocenskou a násilnou strukturu.

Jádrem politické debaty má být spor o to, k čemu všemu může být stát morálně či jinak oprávněn nutit lidi násilím. Stát pečuje o veřejné statky. Především o ty, které sám arbitrárně za veřejné statky prohlásí. A násilí používá ve veřejném zájmu. Tedy v takovém zájmu, který sám za veřejný arbitrárně označí.

A politika není ničím jiným, než sporem o to, co má a smí stát označit za veřejný statek, co vše označí za veřejný zájem, jehož docilování legitimizuje stát k použití násilí. Stát nesmí dělat cokoli, co dělat může nebo co umí (vařit pivo, podporovat jeden umělecký žánr na úkor jiných atd…), státu má být dovoleno jen to, co by bez násilí nebylo dosažitelné, a jen to, u čeho je použití násilí ospravedlněno. Tím násilím je jakýkoli příkaz, zákaz, vybíraní daní, prostě cokoli, co si stát umí vynutit svou mocí a hrozbou sankcí.

Už hodně let používám v této souvislosti jeden asi ne úplně hezký příměr.  Stát za 10 miliard postaví obří supermoderní akvárium pro tuleně. A politická debata se smrskne na to, jestli bylo použito správné těsnění, jestli se někdo neobohatil použitím levnějšího materiálu nebo jestli nebylo možné stavbu pořídit o půl miliardy levněji, avšak kdosi tu půlmiliardu zpronevěřil. To ale není politika. Politikou by bylo rozhodnout, zda akvárium pro tuleně je natolik nezpochybnitelným veřejným statkem, plnícím nezpochybnitelný veřejný zájem, že to opravňuje použít na něj byť jedinou korunu, vybranou státní mocí od poplatníků pod hrozbou použití násilí.

Ne, stát není firmou. A není ani prostým společenstvím lidí. Je to stroj na používání moci. A je nutno začít se znovu ptát, kdy, v jaké míře a za jakým účelem je stát oprávněn moc používat. Sociální demokraté se s Babišem škorpí jen jako. Ale využijme toho, že se dotkli debaty o podstatě státu. Využijme toho, abychom se pokusili do politiky vrátit… politiku.  

               

Autor: Ladislav Jakl | středa 2.3.2016 8:02 | karma článku: 43,25 | přečteno: 4974x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

Nesouhlasíš? Nekandiduj!

Před volbami do eulamentu se začala šířit teze, která nás svou logikou úplně fascinuje. Není to sice žádná novinka, ale masově se v politické propagandě používá až teď.

25.4.2024 v 17:23 | Karma: 25,66 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Minuty pro Hitlera

Majitelé jediných pravd, jsou-li přitlačeni ke zdi důkazy, že zadupávají svobodu slova, že destruují voltairovský princip dialogu a že umlčují a zastrašují své oponenty, vytáhnou obvykle svůj poslední zoufalý argument.

24.4.2024 v 10:01 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový útok zpackal.

18.4.2024 v 22:12 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4852x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Narazí česká vláda do zdi, nebo slovenskou zatáčku ještě vybere?

Evropská unie by měla okamžitě zarazit jakékoli kroky směřující k integraci Ukrajiny do svých struktur. Důvod je k tomu pádný. Ukrajina se bratříčkuje s protidemokratickým režimem.

11.4.2024 v 21:20 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika

Ladislav Jakl

Miliónová vláda

Je dvacet procent hodně, nebo málo? Jak se to vezme. Pokud si dáme panáka s dvaceti procenty alkoholu, bude to nějaký hodně slabý likér. Nejspíš kontušovka nebo kmínka.

8.4.2024 v 20:14 | Karma: 35,62 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 445
  • Celková karma 35,79
  • Průměrná čtenost 4062x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik