Ladislav Jakl

Užijme si spolu den bez chodců a cyklistů!

22. 09. 2016 16:00:00
Velkolepým způsobem oslaví česká města ve čtvrtek 29. září Mezinárodní den bez chůze a cyklistiky.

Loni se tato akce uskutečnila ve skromných poměrech pouze na pražské Národní třídě, letos se ale rozšíří po celém středu hlavního města včetně pěších zón a parků a také do center všech statutárních měst.

Cílem je propagace automobilové dopravy jako bezpečného, levného, pohodlného, praktického a zdravého způsobu dopravy ve městě. Po celých 24 hodin bude tento den zakázán pohyb chodců po chodnících, které tak budou moci bez dosavadních zbytečných omezení používat motoristé.

Organizátoři z hnutí Cyklostop a Šachchodci správně argumentují, že v hromadné dopravě se snadno šíří nakažlivé nemoci, cestující se tam stávají terčem teroristů, automobily se naprotitomu mohou pohybovat volně bez vnucených tras, leccos uvezou a skýtají svým pasažérům intimitu a kulturní komfort bez strkání se po přeplněných korzech.

Během akce budou všechny obchody prodávat pouze formou drive thru, tedy řidiči si před vchodem do obchodu zboží objednají rovnou z okénka. Svůj vysavač či boty si tak pohodlně koupíte, aniž byste museli opustit bezpečí vozu, prodavač vás ochotně obslouží na chodníku před obchodem a zboží naloží do kufru.

Na chodnících a pěších zónách budou instalovány improvizované čerpací stanice, kde řidiči budou moci na každém rohu natankovat z cisteren zlevněný benzín a naftu. Díky neobyčejnému pochopení radnic všech měst budou pořadatelé používat městskou i státní policii jako svou ochranku, která bude dbát na to, aby se po chodnících nepohybovali žádní chodci a po ulicích neurvalí cyklisté.

Nepoučitelní budou na vlastní náklady odtaženi do psychiatrických léčeben a tam podrobeni převýchovnému kursu o přednostech motorových vozidel. Ti, kdo přesto nepochopí pokrokovost a prospěšnost akce a budou na chodníku či v parku sraženi a přejeti, budou muset z pozůstalosti uhradit škody na laku a také odškodnit vylekané šoféry.

Přístupny pro auta budou i průchody a pasáže, kam se běžný řidič tak často nedostane, některá obchodní centra zpřístupní pro auta i své nákupní prostory, zručnějším motocyklistům pak budou sloužit jejich eskalátory, pochopitelně zbavené překážejících pěších zákazníků.

Na korzech budou zřízena i diskusní parkoviště, kde si řidiči formou „z okénka do okénka“ budou moci vyměňovat zkušenosti s parkováním načerno po centrech měst, s čísly neoznačených policejních hlídkových vozidel, s umístěním rychlostních radarů a další praktické postřehy.

Pokud se akce setká s pochopením a úspěchem, plánují organizátoři společně s uvědomělými radnicemi rozšířit ji na celé území všech větších měst a prodloužit ji na celý rok.

Zde je fotodokumentace z prvního úspěšného ročníku:

.

Autor: Ladislav Jakl | karma: 42.65 | přečteno: 7626 ×
Poslední články autora