Ladislav Jakl

Co zjistila Průhledná internacionála v Severní Koreji?

27. 01. 2017 12:34:34
Každý rok, když jí docházejí peníze, přichází Transparency International (Průhledná internacionála) se svou zprávou o vnímání korupce.

Vybubnuje do světa svůj pravidelný burcující report, aby zalarmovala veřejnost a hlavně získala nové granty.

TI to říká potichu, takže jednodušší média to snadno přehlédnou: její žebříčky vůbec neměří korupci samu, ale pouze „blbou náladu“, nespokojenost veřejnosti. A tu, co se vnímání korupce týče, živí média. Stát může být korupcí prolezlý, ale nemusí to být vnímáno mezi lidmi jako životní problém. A naopak, stát může být před korupcí chráněn úplně nejlépe, ale když se tam dvě politické strany v kampani začnou navzájem vinit z úplatků, budou lidi vnímat korupci jako vážnou hrozbu. V prvním případě bude dotyčný stát figurovat v žebříčku hodně vysoko, ve druhém bude na chvostu a o skutečné míře korupce to nebude vypovídat vůbec nic.

Zajímavým postřehem je, že v aktuálním žebříčku TI je na úplném chvostu (spolu se Somálskem) komunistická diktatura v Severní Koreji. Moc by mě zajímalo, jak TI měřila „index vnímání korupce“ zrovna tam. Co TI sama říká o své metodě? Toto: “ Index je sestavován na základě výsledků průzkumů, v nichž respondenti hodnotí schopnost vládních institucí omezovat a postihovat korupci, efektivitu protikorupčních opatření, rozsah korupce a otevřenosti v institucích veřejné správy a rozsah zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků.“

Jak TI oslovovala respondenty v Severní Koreji? Jak v krutovládě žijící Severokorejci hodnotili schopnost Kim Čong Una omezovat a postihovat korupci? Podle příliš nízkého počtu poprav podplacených aparátčíků? Jak tyranizovaná veřejnost v této diktatuře hodnotila efektivitu protikorupčních opatření? Jak zná rozsah korupce a otevřenosti v institucích veřejné správy? Jak pracovníkům Transparency International sdělovali tamní zotročení obyvatelé své hodnocení rozsahu zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků?

No, osobně si myslím, že Severní Koreu a její obyvatele trápí spíš tyranie, nesvoboda, státní teror, persekuce a naprostá kontrola životů režimem než nízká efektivita protikorupčních opatření, ale budiž. Berme pro tuto chvíli data TI jako fakt. Pak se ale ptejme, která z těchto variant platí:

  1. Svoboda vyjadřování občanů v Severní Koreji je bezbřehá, nikdo nemá strach nahlas vinit komunistickou tyranii z korupce a dokonce z nedostatečné „otevřenosti“ veřejných institucí. Pak je korupce skoro jediným jejich problémem a nesvobodou tam nikdo netrpí. To by bylo ohromné a převratné zjištění.
  2. Svoboda vyjadřování v Severní Koreji neexistuje, každý se bojí o nepravostech moci jen špitnout a nikdo si tazatelům TI na místní poměry nestěžoval, naopak je jen chválil. Pak by ovšem musela Severní Korea žebříčku TI vládnout jako stát, kde lidé korupci kritizují nejméně. V tom případě ji zpracovatelé zprávy museli uměle přesunout z prvního na poslední místo. Proč by to dělali? Aby tím zakryli, že jejich žebříčky neměří korupci samu, ale jen to, jak moc se kde o ní ve veřejnosti mluví.
  3. Nikdo žádný průzkum v Severní Koreji nedělal a na poslední místo ji manipulátoři z TI dali jen proto, aby ještě více zdůraznili, jak je strašné v jejich žebříčku ztratit pár míst a přiblížit se tak Kimovu panství.

Sami si odpovězte, která varianta platí a co z toho plyne. Jiná totiž platit nemůže.

Autor: Ladislav Jakl | karma: 39.61 | přečteno: 1718 ×
Poslední články autora