Jak na vícepípy? Nakloněnou pilou!
I hodně kvalitní bary se bohužel ještě dnes často spokojí jaksi z povinnosti čepovat jedno obyčejné tovární pivo, přitom víno či lihovinu na stejné úrovni by se nabízet neodvážily. Ale časy se nezadržitelně mění a pivo přestává být „povinnou“ a podceňovanou položkou sortimentu výběrových barů.
Nebylo to samo sebou. Muselo se sejít několik věcí najednou. Především se musela postupně vytvořit klientela, která bude ochotna pravidelně během večera ochutnat více různých pivních značek a dokonce velmi rozdílných pivních stylů. Ještě nedávno stačilo zavolat na výčepního už ode dveří: jedno pivo, prosím, a než si člověk pověsil kabát na věšák, už mu stálo na stole. To už leckde naštěstí není možné a splnil se tak sen mnohých z nás, že širší nabídka piv bývá stále samozřejmější, protože tu je poptávka čím dál poučenější pivní veřejnosti.
Na straně nabídky bylo třeba vyřešit několik technických problémů. Nutností jsou dnes chlaďáky na nefiltrované a nepasterované speciály, aby mohl být průběžně sestavován pestrý pivní program a nemuselo se narážet zrovna to, co užuž začne vykazovat známky, že má už své nejlepší dny za sebou. Nejhorší pak je, když ze čtyř kohoutů tečou čtyři navzájem podobné pšenice nebo čtyři hořké ejly, vzájemně se kanibalizují a hosta unudí, zatímco ve sklepě zahálí několik kousků vhodných na vystřídání, které ale musejí počkat, protože piva právě na čepu za dva dny už nebudou k pití. Kvalitní skladování umožní mít složení nabízených piv pod kontrolou a v největší možné pestrosti.
Chladit je mnohdy třeba pivo po celou cestu se sudu až k pípě, zejména tam, kde mají dlouhou pivní cestu. Velice se osvědčuje americký model čepování, kdy chlaďák se sudy je za zdí, od sudů vede nejkratší možná trubka ke kohoutu na druhé straně zdi a barman čepuje zády k baru, zády k hostům.
A konečně i pivovary samotné si musely zvyknout, že má smysl dodávat pivo po několika třicetilitrových sudech mnoha odběratelům a ne pouze hektolitry velkým hospodám. Tržby jim to zásadní neudělá, ale jsou vidět!
Multitapy rostou jak houby po dešti. A tak tu máme v Praze Beer Geek či Dno Pytle na Vinohradské, Zubatého Psa ve Vršovicích, Zlý časy v Nuslích, Kulový blesk, Gulden Draak či Craft House na Novém městě, Pražské pivní muzeum na Starém Městě a na Vinohradech, Prince Miroslava či Beer Time na Smíchově, Bad Flash ve Vršovicích a v Karlíně a mnoho dalších. O něco menší nabídku ale krásné prostředí nabízí První Pivní Tramway na Spořilově, T-anker na střeše Kotvy, Bruxx na náměstí Míru a jiné. I některé pivovary mívají na čepu deset a víc kousků. Mimo Prahu si širší nabídky užijete třeba U šneka ve Znojmě, v Pivní ambasádě v Pardubicích, v Zelenáčově šopě ve Zlíně, v Pivovarském domě v Ostravě, v Ochutnávkové pivnici v Brně a mnohde jinde.
Co ale poradit pivnímu fandovi, když vejde do takového podniku a za barem na něj cení zuby třeba třicet kohoutů? Zaprvé vodu. Džbánek s vodou a pár skleniček. Chutě se v ústech kumulují, hořkost se načítá a voda pak oživí chuťové buňky a ostatně dodá i minerály pivem vyplavované.
Mnoho barů zákazníkům nabízí tzv. samply, tedy různá ta prkýnka či stojánky s výběrem zhruba pěti až osmi piv dle výběru obsluhy, načepovaných do malých skleniček. Ale pozor. Tahle metoda obsluhu svádí k tomu, aby ve svém mixu přednostně nabízela piva nejstarší, kterých se chce zbavit, piva navíc hostům v malých skleničkách zvětrají nebo zteplají, hosté je budou je střídat moc rychle a v ústech si udělají nechtěné pivní cuvée neboli kupáž. To jim dojem z návštěvy moc nevylepší. Sampl je dobrý spíše v případě, kdy host má jen chvilku a chce si udělat rychlou představu o nabídce. Nebo v případě, že se chce bar pochlubit nějakými zajímavými novinkami. Pokud si ale má host užít večer kocháním se pivními styly, pak tudy ne. Chce to nosit piva pěkně postupně podle pivního programu.
Těžko hostům něco vnucovat, ale alespoň lze nepodporovat přístup, kdy si host vybere jeden dva oblíbené tituly a ty si hrne do hlavy po půllitrech. Upřímně řečeno, ty je nejlepší v ochutnávkových barech úplně zrušit, ona i ta pinta – nebo u nás spíš čtyřdecovka – je ažaž. Ideální degustační míra je 1.5 dl, zvláště tehdy, pokud chce host ochutnat deset a více kousků.
Některý host si chce vybrat jen namátkou nebo jít pivním listem mechanicky popořadě. Tuhle metodu jsem použil jednou na největším festivalu mikropivovarů světa Great American Beer Festival v coloradském Denveru. Jen tak z rozmaru jsem si první den své první návštěvy řekl, že to zkusím podle abecedy. Když neměli u dalšího stolu pivo mého oblíbeného pivního stylu, tak jsem ho přeskočil, a stejně jsem na konci prvního degustačního dne došel doprostřed písmena B. Tudy cesta taky nevede.
A kudy vede? Jak si ji proklestit houštím desítek různých piv? Nakloněnou pilou. To je ta nejlepší forma pivního programu pro větší posezení v multitapu, jakou lze návštěvníkům doporučit a vysloužit si tak jejich uznání a důvěru. O co jde? Představte si graf s lineárně vzestupnou přímkou. A pak na ní udělejte zuby, jako na pile nakloněné vzhůru. Něco jako dva kroky vpřed, jeden vzad. Na vodorovné ose x jsou postupně ochutnávaná piva jedno po druhém, na svislé ose y index koncentrace chuti.
Index koncentrace chuti není exaktní pojem, je to velmi individuálně vnímaná veličina. Ale obecně lze říct, že roste se stupňovitostí piva, s alkoholovou voltáží, s mohutností těla, s hořkostí, s exotickými ingrediencemi, se silou aromatu, se sytostí barvy, s intenzitou a délkou doznívání. Někdo může přidat bod za užití neječných sladů či za svrchní kvašení, ale to jsou faktory spíše neutrální. Nutno dodat, že se všemi těmito charakteristikami stoupá i doporučená servírovací teplota.
Po konzultaci s hostem lze podíl některých faktorů na indexu zvýraznit, jiných třeba i oslabit. Osobně za hlavní faktory považuji IBU a plato, tedy hořkost a stupňovitost. Ale někdo to může mít trochu jinak. Vždy lze však orientačně určit pořadí piv na čepu od nejnižšího indexu po nejvyšší. A pak návštěvníkovi doporučit při konzumaci vybraných vzorků jít nahoru s tím, že se vždy na chvíli host zastaví a udělá malý krok zpět.
Proč? Protože pokud půjde jen a jen „nahoru“, některé faktory už nevnímá dost ostře a tedy nedocení. Má příliš vysoko laťku citlivosti, příliš hrubou kalibraci. Krok zpět (a jistě i ta voda!) mu připomene, jak už je vysoko, odstraní jeho chuťovou otupělost a umožní vytěžit všechny senzorické vlastnosti piva. Pak to chce mít v záloze coby závěrečný bonbonek nějaké překvapení (třeba imperial stout stařený v dřevěném sudu po bourbonu) a číslo na taxíka.
Ladislav Jakl
Vyšlo v magazínu Barlife, 1/2018
Ladislav Jakl
Íránské střely a Praha
Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový útok zpackal.
Ladislav Jakl
Narazí česká vláda do zdi, nebo slovenskou zatáčku ještě vybere?
Evropská unie by měla okamžitě zarazit jakékoli kroky směřující k integraci Ukrajiny do svých struktur. Důvod je k tomu pádný. Ukrajina se bratříčkuje s protidemokratickým režimem.
Ladislav Jakl
Miliónová vláda
Je dvacet procent hodně, nebo málo? Jak se to vezme. Pokud si dáme panáka s dvaceti procenty alkoholu, bude to nějaký hodně slabý likér. Nejspíš kontušovka nebo kmínka.
Ladislav Jakl
My všichni jsme Gogo
Lidstvo že sužují epidemie, války, hladomory, chudoba, živelní pohromy, diktatury, diletantské vlády, masová migrace, terorismus, útoky na individuální svobody, hloupé fejetony či sluneční erupce? Ale kdepak.
Ladislav Jakl
Uneste důkazní břemeno
Každý zná termín „důkazní břemeno“. Rozumí se tím situace, kdy existuje jistá právní fikce, která platí až do té chvíle, dokud není prokázáno, že věci se mají jinak.
Ladislav Jakl
Cože? Jaký „zimní čas“?
Tak se nám od víkendu zase krásně prodloužily večery. A přitom to bylo tak jednoduché. Stačilo jedno administrativní nařízení. Ale proč zůstat v půli cesty? Je třeba jít dál
Ladislav Jakl
Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?
Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?
Ladislav Jakl
Klovající zelené vrány
Lze někdy souhlasit se klimatickými fanatiky? Divná otázka, že. Nikdy by mě nenapadlo, že ji někdy položím. A už vůbec ne, že si na ni v jistém smyslu odpovím kladně. Co mě přimělo k tomuto comingoutu?
Ladislav Jakl
Extremistou snadno a rychle
Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.
Ladislav Jakl
Kolik Zeměkoulí se vejde na Zeměkouli
Dnes je to 145 let, co se narodil nejvýznamnější matematik a teoretický fyzik naší éry, Albert Einstein. Jeho práce vedla ke změně chápání makrosvěta i mikrosvěta a pojetí základních kategorií, jako je hmota, energie a prostor.
Ladislav Jakl
Nálepky a nálepkovači
Všimli jste si čím dál frekventovanějšího výskytu slov „konspirátor“, „konspirace“ a „konspirační“? Většinou bývá používáno jako nadávka vůči oponentům politického hlavního proudu.
Ladislav Jakl
Více kaprů než candátů
Souhrn nejdůležitějších aktuálních událostí: Na Písecku a Strakonicku se třásla země. Jihočeši při vítání jara asi příliš dupali. Nebo Blaničtí rytíři ve snaze prokopat se na povrch ztratili orientaci.
Ladislav Jakl
O baskytaristech jen politicky korektně
Každý přece ví, že nejhorší, co se může stát fanynce slavné bigbítové kapely, je ranní zděšení, když děvenka zjistí, že se po koncertě na hotelu probudila vedle basáka. Kdyby se vyspala aspoň s někým důležitým z té kapely
Ladislav Jakl
Kdo vládne? Volič, nebo peníze?
Demokracie má své limity. Vždyť demokraticky byl zvolen i Hitler. To přece nejde, jen tak nechat na voličích, aby si volili, koho chtějí. Je třeba nastavit mechanismy, aby volby dopadly vždy dobře.
Ladislav Jakl
Být fér znamená lhát?
V parku se hlasitě hádá manželský pár o tom, kam pojedou na dovolenou. Z lavičky je pozorují dva něžní chlapci, a jeden z nich praví: „Vidíš, Kryštůfku, já ti říkal, že tahleta smíšená manželství nedělají dobrotu“.
Ladislav Jakl
Doktor traktor přišel léčit klimafanatiky
Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo „dotace.“ Tak začínal evropský integrační proces. Mohli bychom dodat, že na počátku evropské integrace byla slova dvě: „zemědělské dotace“.
Ladislav Jakl
Postit se lze všelijak
V úterý vyvrcholil letošní masopust - a ve středu spadla klec. Po masopustu totiž přicházívá středa Popeleční a s ní začátek dlouhého půstu, trvajícího až do Velikonoc.
Ladislav Jakl
Němcům bliká kontrolka, ale nás zachrání stíhačky
Německo nedělá malé chyby. Tahle už trochu otřepaná pravda nikdy nezestárne, protože naši západní přátelé o její platnosti poskytují světu stále nové a nové důkazy.
Ladislav Jakl
Sebeidentifikace, nebo spíše sebeidentifikce?
Máme uvěřit tomu, že člověk je tím, čím se cítí být. Že nic není dáno, nic není určeno, že vše je věci volby, vše je sociálním konstruktem. Prosazovatelé této ideologie se ale ještě drží při zemi.
Ladislav Jakl
Vražda, čest a nenávist
Mnoha lidem dělá nenávist dobře. Působí úlevně. Hezky si zanenávidět, to se pak člověk cítí takový lepší, hned je ve svých očích něčím víc, než je ten nenáviděný póvl.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 443
- Celková karma 35,97
- Průměrná čtenost 4080x