Pivovary PMS Přerov válcují zbytek republiky

23. 03. 2020 14:40:57
Vím, že v Litovli a okolí mají teď docela jiné starosti. Ale třeba některé z místních potěší následující řádky.

Napsal jsem je den před uvržením této části Hané do covidové klatby, a pak dlouho váhal, jestli je vůbec zveřejňovat. Ale nakonec jsem si řekl, že nám epidemie nesmí zcela vyplnit naše obzory, protože život se nakonec vrátí, a my máme být připraveni začít tam, kde jsme skončili:

Je škodou, že se to mezi pivaři ví tak málo, ale trojice moravských pivovarů (Zubr, Litovel, Holba), sdružená do skupiny PMS, produkuje poslední léta pravděpodobně nejlepší české průmyslové ležáky.

Svědčí o tom nejen řada domácích i zahraničních ocenění, ale také výsledky, kterých tyhle pivovary dosahují v rámci anonymních degustací pořádaných naší První pivní extraligou. A protože si dobrá práce zaslouží pochvalu, vyjela pětičlenná delegace První pivní extraligy do Litovle, aby předala místním sládkům diplomy přímo u nich.

Loni jsme uzavřeli desátý ročník degustací PPE a nutno říci, že si v nich pivovary PMS dlouhodobě vedou skvěle. Opakovaně se dostávají do finále, opakovaně i na medailové pozice a pivovar Zubr dokonce dva z oněch deseti ročníků celkově vyhrál. Ten jubilejní, desátý, ale vyhráli kolegové z Litovle. A aby toho nebylo málo, loňské „federální“ česko-slovenské Superfinále vyhrál třetí do party, pivovar Holba.

A tak jsme se jednoho rána sešli na Hlavním nádraží, dobře vybaveni a ještě lépe naladěni, a vyrazili na Hanou. Nákupčí Hadži při výjezdech vymění svou obvyklou funkci za roli kůlerníka, a jeho cooler se opět skvěle osvědčil. Co to je? Termotašky, jedna z nich plná ledu. A divte se, toto vybavení fungovalo celou cestu tam i zpět (když v Litovli si odpočinulo v lednici). Hlavním dodavatelem cestovních vzorků byl Bejček, tak si můžete být jisti, že jsme se cestou nenudili.

Před olomouckým nádražím jsme byli uvítání pivovarskou delegací, naloženi do limuzín a jelo se do možná nejkrásnějšího průmyslového pivovaru u nás: do Litovle. A protože jsme tam všichni už párkrát byli, těšili jsme se hlavně na mramorovou katedrálu.

Tak totiž bez nadsázky vypadá litovelská varna. A tam také proběhl slavnostní akt předání ocenění a oslavné projevy. Prezident PPE sice málem předal diplomy obráceně, ale nakonec vše dobře dopadlo. Ocenění za vítězství v 10. ročníku První pivní extraligy převzal litovelský sládek Petr Kostelecký, za vítězství v Superfinále pro rok 2019 ředitel pivovaru Holba Hanušovice Vladimír Zíka. Hlavním hostitelem byl ale Miroslav Koutek, někdejší dlouholetý litovelský sládek a nyní předseda představenstva PMS.

Ten se právem pochlubil nejen místním skvělým pivem, ale také tím, jak obdivuhodně společensky funguje jejich nádherná litovelská varna. Konají se tam dokonce i svatby. A také koncerty, protože varna prý nabízí výbornou akustiku. To ovšem bylo třeba okamžitě vyzkoušet, čehož se ujal prezident PPE (video zde: https://www.youtube.com/watch?v=KI9AIdkUlqs). Tak to posuďte.

Pak následovala překrásná exkurze technologických provozů pivovaru, kde nás prováděl sládek Petr Kostelecký. Nikoli ze zdvořilosti, ale fakt zcela upřímně jsme sršeli slovy obdivu nad precizní péčí, která byla vidět na každém kroku, hlavně ve spilkách. A ta dokonalá čistota!

Potom na nás už čekala v návštěvnickém centru malá ochutnávka a kotel guláše. Pro ty, co drží předvelikonoční půst, byly k dispozici skvělé tvarůžky. Návštěvnické centrum v pivovaru Litovel je hotovým klenotem. Jsou to vlastně upravené prostory bývalé sladovny, najdete tu restauraci, výčep a dokonce i testovací mikropivovar.

A pak přišel další ze zlatých hřebů programu, prohlídka místního unikátního pivovarského muzea. To vlastnoručně vybudoval Miroslav Koutek, zastavovali jsme se u každého kousku historických pivovarských zařízení, pan Koutek měl každý exponát mockrát v ruce, lepší výklad si nemůžete přát. Ostatně, některé muzeální kousky pamatuje ještě v provozu i náš expert Honza, protože právě v tomto pivovaru zahájil někdy před padesáti lety svou hvězdnou pivovarskou kariéru.

Pak už nastalo loučení a odvoz do Olomouce, kde jsme stihli pár kousků ve Svatováclavském pivovaru. A pak už na vlak. Nejdřív jsme z našeho kupátka museli vystrnadit trochu neomalené squattery, ale pak už jsme se mohli dát do zbylých cestovních kousků. V té nejlepší náladě nás vlak vyplivl opět na Hlavním nádraží, tam ještě rychle koupit kytku partnerce, protože výročí, a výjezd byl za námi.

Stihli jsme ho taktak, než byla Litovel uvržena do izolace. Jsme si ale jisti, že až opadnou aktuální dramatické časy, vynoří se z nich Litovel a celá skupina PMS v ještě lepší formě. Tak zas někdy příště!

Autor: Ladislav Jakl | pondělí 23.3.2020 14:40 | karma článku: 29.44 | přečteno: 1021x

Další články blogera

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Ladislav Jakl

Klovající zelené vrány

Lze někdy souhlasit se klimatickými fanatiky? Divná otázka, že. Nikdy by mě nenapadlo, že ji někdy položím. A už vůbec ne, že si na ni v jistém smyslu odpovím kladně. Co mě přimělo k tomuto comingoutu?

21.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 36.60 | Přečteno: 883 | Diskuse

Ladislav Jakl

Extremistou snadno a rychle

Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.

19.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 41.02 | Přečteno: 1215 | Diskuse

Ladislav Jakl

Kolik Zeměkoulí se vejde na Zeměkouli

Dnes je to 145 let, co se narodil nejvýznamnější matematik a teoretický fyzik naší éry, Albert Einstein. Jeho práce vedla ke změně chápání makrosvěta i mikrosvěta a pojetí základních kategorií, jako je hmota, energie a prostor.

14.3.2024 v 17:54 | Karma článku: 39.85 | Přečteno: 3282 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 437 Celková karma 35.57 Průměrná čtenost 4107

Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...