Pivo těžce zkoušené

31. 10. 2022 15:23:46
Loni na podzim byl konečně po různých peripetiích otevřen pivovar BadFlash v pražských Kobylisích. Ale když už jsme u Prahy a pivovarů: daleko víc jich v posledních dvou letech padlo.

U Dobřenských zavřeno, Boršov zrušen, U Supa zakonzervováno, U medvídků rekonstrukce a první várky zatím bez vlastního baru, Novoměstský zavřen, Lochkov zavřen, Pivovarský dům před zavřením, Kolčavka zatím jen létá, Jihoměstský kdoví...

Zběsilé protikoronavirové restrikce, růst cen a inflace, pokles turistického ruchu, změna spotřebních zvyklostí, to vše na mikropivovary dopadlo drtivě. Významně se projevila skutečnost, že řada z nich je restauračního rázu a s vařením piva provozuje zároveň hospodu, v níž prodává velkou část své produkce. Do obchodů, které byly restrikcemi zasaženy méně, se tyhle pivovary dostávají minimálně. Zatímco v průběhu posledního desetiletí u nás přibývalo okolo padesátky nových mikropivovarů ročně, v roce 2020 to bylo jen okolo třiceti a v loňském roce klesl počet nových na sedmnáct. A v Praze vznikl jediný, zatímco mnoho dalších zavřelo, některé asi navždy.

Ale nejde jen o mikropivovary, ale o celý pivní trh. V loňském roce u nás dál zrychlil pokles průměrné spotřeby piva. Češi podle dat zveřejněných Českým svazem pivovarů a sladoven oproti roku 2020 vypili v průměru o dvanáct půllitrů méně. Celková spotřeba piva na osobu činila loni 129 litrů, což bylo o třináct litrů méně než v posledním předkovidovém roce 2019. Celkový výstav českých pivovarů zaznamenal meziroční pokles o 2,8 procenta. Piva se loni v Česku vyrobilo meziročně o 563 tisíc hektolitrů méně, celkem 19,6 milionu hektolitrů. To je pro zajímavost zhruba ještě o 300 tisíc hektolitrů nižší výstav než v krizovém roce 2009.

Vládní restrikce zasáhly do produkce piva právě hlavně zákazy v sektoru pohostinství. Podle Českého statistického úřadu vzrostly v roce 2021 tržby ve službách meziročně o 7,3 procenta. Růst v sektoru stravování a pohostinství pak činil jen 5,1 procenta. Jenže co to bylo vlastně za „růst“. Čísla byla opět ovlivněná nízkou základnou, kterou nastavily tragické tržby roku 2020, oproti roku 2019 tak služby naopak klesly o 5,2 procenta. Podle společnosti Sodexo Benefity je současná návštěvnost restaurací přibližně na 80 procentech stavu před restrikcemi.

Vzpomeňme si. Hospody byly od března 2020 zcela uzavřené téměř 260 dní, přičemž více než polovina z této smutné doby, celkem 136 dní, připadala právě na loňský rok. V dalších sto dnech od počátku protiepidemických opatření musel být restaurační provoz brutálně omezen, typicky omezením otevírací doby, či počtu lidí u stolů. Připomeňme ještě, že co se týče restrikcí, byl provoz restaurací v roce 2021 poznamenán i povinností kontrolovat kovidový „status“ hostů (O-T-N). Když tedy 31. května mohly hospody opět otevřít své vnitřní prostory, neotevřely se úplně každému, pokud nemluvíme o undergroundu. A o tom přece mluvit nebudeme. Ostatně, vlastně ani o žádném nevím. Co to tu píšu.

Smutný je společenský dopad lokdaunů. Omezení provozu hospod se projevilo na poměru objemu piva prodávaného v restauracích (on-trade) a v obchodech (off-trade). Podíl piva prodaného v pohostinstvích klesl oproti předešlému roku o jeden procentní bod na 25 procent. Vezeme-li si jako základnu znovu rok 2019, jde o pokles už o rovných 10 procentních bodů. Navíc tenhle kovidový skok, jakkoli je výrazný, je bohužel jen urychlením letitého trendu, který na datech můžeme pozorovat už od roku 2004, kdy do té doby stoupající podíl piva prodaného v restauracích poprvé zaznamenal meziroční pokles. Ke zlomu pak došlo v roce 2009, kdy prodej piva off-trade překročil hranici padesáti procent. Brutální restrikce tedy nepřekvapivě tenhle společensky negativní společenský trend výrazně urychlily. Otázkou zůstává, zda v následujících letech dojde k alespoň částečnému zmírnění tohoto pádu. Dlouhodobý úpadek české hospodské kultury se však nejspíš jen tak zvrátit nepodaří. Ale za to už nemohou jen byrokratická omezení, ale také my sami.

V rámci maloobchodního prodeje opět výrazně rostly prodeje piva v plechovkách, meziročně o třiatřicet procent. I v tomto případě šlo o pokračování vývoje z předešlého roku. Co se týče druhové skladby, také v roce 2021 se zvyšovala nadvláda ležáků o stupňovitosti 11-12 nad výčepními pivy. Vzhledem k tomu, že jde rovněž o jednu z dlouhodobých tendencí, nelze předpokládat, že by se na ní v následujících letech cokoli výrazně proměnilo. Dílčí korekce v řádu jednotek procentních bodů může přijít ze sektoru pivních speciálů, jejichž podíl po propadu na jedno procento v roce 2020 se loni vrátil na svou předkrizovou úroveň, když dosáhl čtyř procent.

České pivo a české pivovarnictví přežilo složitý rok 2021 jakžtakž, i když ztrátám nebylo možné se vyhnout. Pivovarnictví se těžce vyrovnalo s uzávěrami i následnými omezeními v restauracích jak díky zvýšení prodejů baleného piva v obchodech, tak i diverzifikací exportu na trhy mimo EU. V letošním roce by to ale chtělo už pořádný růst. Takže až večer vyrazíme, neděláme to přece kvůli pití, ale kvůli záchraně českého gastro sektoru a pivovarnictví zvlášť, že ano!

Psáno v dubnu pro BarLife

Autor: Ladislav Jakl | pondělí 31.10.2022 15:23 | karma článku: 24.94 | přečteno: 581x

Další články blogera

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Ladislav Jakl

Klovající zelené vrány

Lze někdy souhlasit se klimatickými fanatiky? Divná otázka, že. Nikdy by mě nenapadlo, že ji někdy položím. A už vůbec ne, že si na ni v jistém smyslu odpovím kladně. Co mě přimělo k tomuto comingoutu?

21.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 36.64 | Přečteno: 891 | Diskuse

Ladislav Jakl

Extremistou snadno a rychle

Co musí udělat člověk, aby se dnes stal extremistou? Nemusí dělat vůbec nic. Dokud chodí stejně jako ostatní normálně po nohou, nikomu na něm nepřipadá není nic divného.

19.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 41.03 | Přečteno: 1218 | Diskuse

Ladislav Jakl

Kolik Zeměkoulí se vejde na Zeměkouli

Dnes je to 145 let, co se narodil nejvýznamnější matematik a teoretický fyzik naší éry, Albert Einstein. Jeho práce vedla ke změně chápání makrosvěta i mikrosvěta a pojetí základních kategorií, jako je hmota, energie a prostor.

14.3.2024 v 17:54 | Karma článku: 39.85 | Přečteno: 3290 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 437 Celková karma 35.00 Průměrná čtenost 4108

Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...