Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Mick změnil svět, protože ho měnit nechtěl

Někdy v polovině sedmdesátých let jsem v cyklu svých poslechových fonoték prezentoval jeden jeho díl věnovaný tvorbě kapel jako Beatles, Rolling Stones, ale také Byrds, Tremeloes, Kinks či Small Faces.

A tenhle díl jsem tehdy nazval nepříliš lichotivě „Naivní rock“. Prostě pro mne tahle hudba nebyla dost „umělecká“, jako třeba King Crimson, Yes, Led Zeppelin, Emmerson, Lake and Palmer, Who, Jethro Tull, Zappa, Genesis či Iron Butterfy. V mých uších byli Stones, Beatles a ti další jen hlasití písničkáři, co hrají jednoduché odrhovačky. I já jsem po letech aspoň trochu dostal rozum a došlo mi, že ony „jednoduché odrhovačky“ jsou vlastně průlomové, zásadní, zakladatelské. Pilíře svého žánru. I tak mi „rebelství“ Micka Jaggera či Keitha Richardse přišlo pózérské. Ono tedy vykalkulované trochu bylo, ale podstata životního postoje byla reálná, upřímná a věrohodně stvrzená životním stylem.

Na samostatnou debatu je, nakolik rocková revolta 60. let stála na počátku eroze starého dobrého světa a zrodu pokrokářského kolektivismu. Další debata může být o tom, kolik z téhle generace muzikantů, jejich příznivců a pochopitelně i „groupies“ bralo rockerství jen jako trochu delší mejdan, který má svůj začátek a konec, po něm přijde ranní sprcha, převlek do slušného oblečení a hybaj do práce živit rodinu.

Další debata může být o tom, pro kolik teenagerů byly vnější znaky příslušnosti k rockerství prostě věkem podmíněné artefakty a jako se ve třinácti odkládají plyšáky, autíčka a panenky, tak se v pětadvaceti odkládaly pruhované kalhoty, vlasy a hrubiánsky ležérní způsoby, takže po pár letech ze všeho zbyla jen úsměvná vzpomínka na léta, kterýma se prošlo, ale které prostě pominuly a jsou pryč. Zatímco pro jiné i s přibývajícími léty něco zásadního z tehdejší doby uvnitř v srdci zbylo. Ne v módě, spíše v chápání estetiky, individuality, prožitku opravdovosti, otevřenosti emocí a hájení si své jedinečné svobody.

Celých třicet či čtyřicet let čekám, až tohle někdo opravdu vážně a seriózně rozebere, ale zatím jsem četl jen dílčí pokusy, založené na individuálních příbězích, ne na společenských kontextech a dopadech bigbítového kvasu. Tak si holt ještě počkám, protože já to psát nebudu. Já se dnes chci zastavit u jiného momentu.

Mick Jagger slaví 80 let. Je to pořád on, stejně jako mnozí z jeho generace jsou pořád oni. Zestárli a chápou svět trochu jinak. Kdo z nich přežil, chce žít ještě chvíli a zůstane u předposlední skleničky. Někdo z nich se dokonce naučil počítat peníze a vést domácnost, starat se o děti a mimo pódia žít život usedlých celebrit. Ale ani o tom dnes nechci psát. Chci psát o revoltě a „revoltě“. O vzpouře mladých tehdy a o „ vzpouře mladých“ dnes. Už ročník mého narození a hlavně skutečnost, že jsem nejmladší ze čtyř bratrů a poprvé jsem stál v bigbítové zkušebně už ve svých pěti letech, ale i ty uvozovky v předchozí větě asi dávají tušit, že si o dnešním opovržlivém přístupu mladé generace ke světu, který stvořili jejich předchůdci, myslím své.

Ale asi to chce vysvětlení. Mick zpíval o tom, že on „can get no satisfaciton“. Tehdejší postoj byl řevem ve smyslu: nechte nás být, my si chceme žít svobodně podle svého, nenuťte nám svůj životní styl (v českém provedení styl tesilek, přehazovaček, dechovky, konformity). Ano, lezl nám na nervy svět dospělých, který jsme v mnohém nechápali a nedoceňovali, ale hlavně jsme to všechno cítili jinak. To je s dnešními mladými podobné.

Je tu ale jeden ohromný rozdíl. A jen kvůli němu dnes o Mickových osmdesátinách píšu. Rockeři 60. a 70. let chtěli žít jinak než jejich rodiče. Ale NENUTILI SVÉ RODIČE A JEJICH GENERACI žít bigbítově. No, snad občas jsem své nebohé rodiče zatáhl do pokojíku a přiměl je poslechnout si nějakou dvacetiminutovou artrockovou kompozici (promiň, tati), ale to kvůli tomu, aby třeba jen malinko uznali, že to není jen bezduché třískání do všeho, co je poruce.

Dnešní mladí revolucionáři to mají jinak. Nestačí jim žít podle svého. Chtějí donutit nás všechny ostatní, abychom žili pojejich. Pokrok je v jejich pojetí jednoznačně plusový, a když jste k některým civilizačním výstřelkům zdrženliví nebo dokonce odmítaví, pak jste uvízli v devatenáctém století a potřebujete převychovat. A hlavně oddělit od vnoučat, abyste je třeba nenakazili zpátečnictvím.

Johnny Rotten, politicky řečeno krajně levicový zpěvák krajně levicové punkové kapely 70. let Sex Pistols, paradoxně jednou řekl snad nejkonzervativnější a nejpravicovější větu, jakou jsem kdy slyšel. Ptali se ho tehdy, jestli si naivně myslí, že svou hudbou změní svět. A on odpověděl: „Ne, já nechci měnit svět. Já se jen snažím o to, aby svět nezměnil mne“.

Ano, a tak to měl a má i Mick Jagger. A za to si zaslouží poděkování. Nakonec svět nejvíce vždy posunou nikoli ti, kdo ho chtějí sociálně inženýrsky měnit podle svých modelů, ale ti, kdo svět měnit vůbec nepotřebují, jen se drží svých zásad.

Happy birthday, Mick.     

Autor: Ladislav Jakl | pondělí 7.8.2023 11:01 | karma článku: 32,65 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Ladislav Jakl

EU: léčba otevřených ran solí

Vylezu z té nory, až to tu přestane smrdět, pravil tchoř. Něco podobného před měsícem pronesla vrchní unijní komisařka von Leyenová. Hluboce se zamyslela, a pak přišla s ohromující myšlenkou.

26.4.2024 v 16:41 | Karma: 32,39 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Ladislav Jakl

Nesouhlasíš? Nekandiduj!

Před volbami do eulamentu se začala šířit teze, která nás svou logikou úplně fascinuje. Není to sice žádná novinka, ale masově se v politické propagandě používá až teď.

25.4.2024 v 17:23 | Karma: 37,65 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Minuty pro Hitlera

Majitelé jediných pravd, jsou-li přitlačeni ke zdi důkazy, že zadupávají svobodu slova, že destruují voltairovský princip dialogu a že umlčují a zastrašují své oponenty, vytáhnou obvykle svůj poslední zoufalý argument.

24.4.2024 v 10:01 | Karma: 38,47 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový útok zpackal.

18.4.2024 v 22:12 | Karma: 41,20 | Přečteno: 4862x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Jakl

Narazí česká vláda do zdi, nebo slovenskou zatáčku ještě vybere?

Evropská unie by měla okamžitě zarazit jakékoli kroky směřující k integraci Ukrajiny do svých struktur. Důvod je k tomu pádný. Ukrajina se bratříčkuje s protidemokratickým režimem.

11.4.2024 v 21:20 | Karma: 36,38 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 446
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 4053x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik