Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pan Jakl má pravdu, ekonomická teorie říká, že daně fungují na principu nenávratnosti a neekvivalence, tedy za jejich platbu nemůžeme automaticky v budoucnu od státu očekávat zpět stejnou platbu nebo stejný objem služeb. To protože stát má jen základní funkce: funkce regulační a normativní,tj. stanovování pravidel a vydávání zákonů, funkce ochranná, tj. vnitřní avnější bezpečnost, ochrana života svých obyvatel a funkce spravedlnosti, tj.rozhodování o vině a trestu. K tomu ještě organizování služeb veřejného zájmu,které však nutně nemusí zajišťovat stát, např. zdravotnictví, školství. Proto vždy musí zvažovat "co má a smí stát označit za veřejný statek, co vše označí za veřejný zájem, jehož docilování legitimizuje stát k použití násilí, státu má být dovoleno jen to, co by bez násilí nebylo dosažitelné, a jen to, u čeho je použití násilí ospravedlněno".

2 0
možnosti
RK

Stát není žádné zvažování -ismů, to máte pane Jakl z dob ideologických vánic, stát je společenství lidí za určitým účelem, převážně aby se co nejvíce lidí mělo nejlépe, ve skutečnosti je to boj o prachy pod různými hesly, někdo blábolí o Friedmanovi, někdo o vynálezci bídy Leninovi, lidé ve vysokých politických a poradenských funkcích vesměs mají jediný zájem nahrabat si co nejvíce za co nejméně snahy jako každý, jestli jste uvázl v ismech, tak se podívejte na své konto tam poznáte, koho píseň máte zpívat St. Klausovu :) či Leninovu

0 5
možnosti
JL

Pane Jakl, svym clankem jste "Ameriku" neobjevil. Jiz stare filosoficke Recko nam dalo vetu: "Stat je organizovane nasili" (Plato?).

Jinak toto thema je pro filosoficke kapacity.

2 0
možnosti
RN

Souhlas... dělat politiku umí málokdo,ale dělat kšefty v politice to je bohužel realita. Už dlouho to takhle je a asi ještě dlouho bude...

2 0
možnosti
JC

Co je stát?

Nietzsche říkal: Stát je studený netvor, studeně také řve a cokoli má, ukradl.

Jinak ale je stát odosobněná moc. Samozřejmě v monarchijích je to moc osobní, avšak v republice je to moc odosobněná. Moc v sobě násilí zahrnuje imanentně.

Rozhodně to není žádné společenství. Společenstvím je např. obec. I společenství má moc a i moc společenství v sobě zahrnuje násilí. Pokud společenství disponuje mocí, říkáme, že jde o veřejnoprávní samosprávu. Mezi taková společenství, jež disponují mocí, patří již uvedená obec (z vůle občanů), také kraj (z vůle státu), advokátní komora (mají moc proto, protože rozumí právu a umí je využívat jako nástroj moci), lékařská komora (lékaři mají moc proto, že mohou uzdravovat a dokáží efektivně zabíjet), notářská komora (to relikt z doby, kdy skoro jen notáři uměli číst a psát - dnes reálnou moc nemá) atd. atp.

0 0
možnosti
JS

Stát je území ohraničené státní hranici. Tečka.

0 3
možnosti
DB

citát z článku

Stát totiž firmou být nesmí. Stát umí jedinou věc na světě. Každý stát a v každé době. Umí používat (sebou odůvodněné) násilí proti lidem.

konec citátu

A přesně z tohoto důvodu byl Klaus tak dlouho v politice a dokonce prezidentem....už je nám to všem naprosto jasné...děkujeme za vysvětlení naší nedávné minulosti

0 2
možnosti
Foto

Bohužel pan Jakl nedokáže překročit svůj stín a musí stát pořád prezentovat jako jakousi de facto tyranii, která se liší jen svou mírou. Bohužel pokud má společnost nějak existovat, pak potřebuje pravidla, která logicky musí nějaká autorita vymáhat. Zastupitelská demokracie není v žádném případě dokonalá, ale je pořád lepší než jiné modely.

2 8
možnosti
Foto

Člověče pochopil jste, o čem je ten článek?

7 0
možnosti
Foto

A může se jakékoliv společenství lidí obejít bez stroje na násilí, pokud chce efektivně fungovat.?

Ani šachistický kroužek se nemůže obejít bez toho, aniž by měl možnost vyloučit ze svých řad nějaké individuum, které bude rozmetávat figurky na šachovnici.

3 0
možnosti
Foto

Díky, tento článek rozříšil a zároveň zjednodušil mé pochopení státu. Velmi pěkně napsáno.

7 0
možnosti
Foto

Pravdu nemá ani pan Jakl!

Stát jsme my! Všichni občané, naše výsostné území a celý náš národní majetek.

Politici jsou jen nedemokraticky nastolení naši zaměstnanci, bohužel vždy intelektuálně primitivní, nevzdělaní a ziskuchtiví.

Jednou spravedlivou formou státu může být jen stát, definovaný ústavou na principech přímé demokracie přijaté celonárodním referendem!

2 6
možnosti
JL

Dal jsem vam svuj hlas. Schvaluji vas navrh. Jen otazka pro vas. Kde jste byl, kdyz bylo referendum na nynejsi ustavu? Proc jste neburcoval obcany jiz na podzim v roce 1992?

1 0
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik