Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pletete si pojmy s dojmy. Číslo na hodinách je výsledkem nějakého společenského konstruktu.

Chápu, že milovníci poledne ve dvanáct budou argumentovat nejkratším stínem, ale jaký význam to má. Vy se řídíte podle slunce? Jak váš život ovlivní fakt, kolik je hodin v době, kdy je slunce nejvýš na obloze?

1 0
možnosti
Foto

J98a39n 37H18o47r29n68í52k

31. 3. 2022 11:32

Tak ona i ta časová pásma jsou ryze lidský účelový konstrukt, který má posloužit usnadnění fungování společnosti.

1 0
možnosti
Foto

I15v48o 30P90e26t24r93o11u55š

29. 3. 2022 18:07

Říkám si, kolik diskutujících zde tuší,

že 2. listopadu je slunce nejvýše na obloze již v 11:45 SEČ

a 13. února naopak až v 12:17 SEČ. :-)

A mé oblíbené, že při rovnodennosti, ať už jarní, nebo podzimní je den o cca 20 minut delší, než noc ;-D.

1 0
možnosti

Teď jste astronomickým autistům zboural svět

0 0
možnosti
Foto

Pane Jakle, držte se politiky a piva, v tom jste dobrý. :-)

1 2
možnosti

Zcela výjimečně dávám karmu R^

3 2
možnosti

Zcela výjimečně se pripojuji a karmuji...

2 2
možnosti

Dříve lidé žili vzhledem k východu a západu slunce více symetricky, s umělým osvětlením se aktivity posunuly na později. Dalo by se říct, že letní čas tuto asymetrii částečně kompenzuje. Nejvíc vadí posuny času 2x v roce; většina lidí u nás by uvítala celoroční letní čas kvůli možnosti prodloužení venkovních aktivit.

3 0
možnosti

A v prosinci bude podle letního času slunce zapadat kolem 15. hodiny.

0 2
možnosti
Foto

Jakou logiku má SEČ v červnu u nás, když bude svítat v půl čtvrté ráno a tma bude po osmé večer? Nevstáváme ve 4 ráno s prvním zakokrháním kohouta a nechodíme spát se slepicemi. SEČ by byl ideální, kdybychom vstávali ve čtyři ráno a chodili spát v 8 hodin večer. Pak by naše poledne bylo v půli dne.

Většina chodí do práce mezi 7. - 9. ráno a vrací se mezi 17. - 18. hodinou. Při SELČ je možné si jít po práci zaplavat nebo zahrát tenis. Kdo bude vstávat ve 4 hod. ráno, aby šel sportovat?

Jak to vůbec mohou přežít Nizozemci, Francouzi a Španělé, když jim celý rok vychází a zapadá slunce v průměru o 1 až 1,5 hodiny později než u nás v Česku? Oni tedy mají proti nám výhodu až 1,5 hod. "letního času" celoročně a taky je to jejich přirozený čas.

5 4
možnosti

Spíš byste se měla ptát, jakou logiku máte vy? To byste se mohla také ptát, jakou logiku má polární den a polární noc. SEČ je prostě fakt, i když budete blbnout s hodinkami, jak chcete. A poradím vám - jestli vám vadí světlo brzy ráno, kupte si tmavé rolety, a vadí-li vám tma v červnu v osm večer, rozsviťte si lampu. Mimochodem, v červnu vychází slunce krátce před čtvrtou, nikoli v půl čtvrté.

2 1
možnosti

Je .i to už buřt, ale ať nechají jeden..:-/

0 0
možnosti

Normálně vás obvykle podporuji, ale tohle je ryzí tupost. Takže výška slunce a astronomie jaou důležitější než přání a potřeby lidí?

Základní otázka: je snazší vybrat čas, který vyhovuje většině, nebo měnit všechny smlouvy, otvírací doby, jízdní řády, časy vysílání a systémy?

1 3
možnosti

A vy se bláhově domníváte, že potřeby a přání lidí jsou důležitější než kosmické zákony? I kdybyste se zbláznil, tak ne. Nebo kdyby si lidé přáli létat, snížíme administrativně gravitaci? Nechtěl byste také poroučet větru, dešti?

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS