Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DNP

Tahleta posedlost českým ležákem je fakt nemoc.

BTW energetický rozdíl mezi dekokcí a infuzí... autor by se měl poučit o technologiích

0 0
možnosti
ZH

No, jestli jedete na infuzi nebo na víc rmutů, je energeticky dost podobné. Protože při více rmutech se ohřívá jen část díla, pak se to smíchá, aby se dosáhlo potřebné teploty pro daný krok. Mnohem víc ušetříte, pokud naředíte husté pivo studenou vodou. Při tom ušetříte něco i za chlazení.

A co se týče Heinekenu - oni vaří pivo? U nás se k tomu blíží, ale také žádná hitparáda. V Krušovicích si dokonce před lety nabili hubu, když se tam pokoušeli zavést ty jejich postupy. Pivovar šel prudce ke dnu.

Zatím bych se o osud našeho ležáku moc nebál, stále ještě vedeme žebříček ve spotřebě piva na člověka. Pokud započítáme rostoucí domovarnickou komunitu, která se do statistik nedostane, pak u nás Gates s akciemi Heinekenu moc nezbohatne. Například já statistiku snižuju, protože vypiju za rok kolem stovky piv počítaných do statistiky (podprůměr). Reálně jsem však někde úplně jinde.

0 0
možnosti
JR

J52a76n 24R98á72ž

24. 2. 2023 17:52

Dávám karmu ze pěkný článek o pivu.

K tomu: Jestli vláda opravdu zvedne DPH na čepovaná piva, vyžene to z hospod další štamgasty, protože dát za jedno pivko i více jak 50Kč v běžné venkovské hospodě, nebude pro mnoho lidí únosné.

Bydlím ve středně velké vesnici, kde jsou dvě hospody. V jedné mají na čepu belgickou Stellu Artois za 49Kč a hořkou (pitelnou) dvanáctku ležák za 52Kč,. Bez "meníček" a rozvozu jídel by nemohl majitel přežít, neb je v lokále relativně prázdno. V druhé hospodě, kde se scházejí štamgasti mají jedenáctku za 38Kč a dvanáctku za 43Kč. Už dnes lze pozorovat, že frekvence vypitých piv se snižuje i u stálých hostů. Když se cena díky nové DPH zvedne o min. 15%, spíše čekám, že to bude o 20%, bude výtoč rozhodně ještě menší a počet pivařů, co chodí denně po práci do hospody na kus řeči a 3-5 točených , bude ubývat taky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 36,15
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik