Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jakle, Jakle. Vy se v těch svých mentálních úvahách motáte. O tom, zda došlo k nějaké protiústavnosti nemají jasno ani odborníci na ústavní právo, zatímco Jakl má jasno.

Prezident udělal v podstatě to nejlepší, co mohl. S obsahem zákona, tedy s krocením valorizace souhlasí, čili není důvod nepodepsat. S protiústavností není jasno, a jediný, kdo to může definitivně rozlousknout, je Ústavní soud a Ústavní soud nemůže posuzovat protiústavnost zákonů, které nevešly v platnost. Rady babky kořenářky, že mohl zákon nepodepsat a nechat uplynout lhůtu, to jsou vyčůrané metody hodné tak Václava Klause nebo Miloše Zemana, protože je všem jasné, že účinnost zákona by časově kolidovala s jeho aplikovatelností.

Pavel svým podpisem dal zákonu šanci, aby platil, je-li v souladu s Ústavou a aby jej bylo možné aplikovat. A jestli je v nesouladu s Ústavou, to je na Ústavním soudu a ne na nějakém Jaklovi.

3 2
možnosti

P86e17t59r 82P15r31o34k52o16p

17. 3. 2023 20:56

Pokorný, Pokorný. Nejak se v tom motate. Odborníci jasno maji, ale jejich hlas nepřebije hlas právníka z OPBH. A tak se lze jen dohadovati, jak tento aktivista svuj nazor oduvodni, stejne jako neustavnost zakona o volbwch, ktery sam v oranzovem tricku jako funkcionar cssd prosadil.

1 2
možnosti
Foto

Text tvářící se solidně a kotektně propojuje nepravdy, zlobu a škvár. Někdo se potřebuje zviditelnit i za cenu Balounova přístupu.

1 2
možnosti

P17e65t27r 64P64r51o86k98o88p

17. 3. 2023 20:57

Hmmm a krome tech nalepek, umite sva slova nejak oduvodnit, tedy jinak nez fialovym kycem?

2 1
možnosti

S timhle prezidentem si jeste republika uzije. A nebude to nic pozitivniho.

5 6
možnosti
Foto

J57i97r85i 51B65i76l47i21n76a

16. 3. 2023 23:25

To ze se ridi Ustavou je snad negativni? ;-)

5 2
možnosti

Tak aby to pochopili i v Institutu Václava Klause, kde nejsou zrovna ostré tužky:

Prezident nemá problém s věcnou stránkou zákona a proto jej podepsal. Pochybnosti o procesu přijetí může posoudit jen Ústavní soud a nikdo jiný. Pro budoucí rozhodování je žádoucí, aby to Ústavní soud posoudil. V IVK jsou šokováni z toho, že prezident dodržuje Ústavu. ;-D

8 7
možnosti

R^ To už je u nás takový zažitý nezvyk, řídit se ústavou...

5 0
možnosti

Docela by mě zajímalo jak nám současná vláda vysvětlí případnou porážku u Ústavního soudu. A další zajímavá věc bude když dojde k zrušení tohoto zákona jak bude vláda postupovat s další valorizací, která by podle původního zákona měla proběhnout, protože nám inflace neklesá a podmínky pro další valorizaci budou brzy splněny. Pokud by soud tedy rozhodl někdy na podzim, dříve to asi nebude tak se může stát, že stát bude muset doplatit to co bude dlužit od června + bude muset provést další valorizaci podle starého vzorce. Což bude dost velkej zářez do rozpočtu. Já neříkám, že tenhle scénář nastane, ale je jeden z možných a je dost pravděpodobný. A tohle vysvětlit bude pro Fialu dost zajimavej oříšek a když to nějak vysvětlí tak ho bude čekat znovu schválení podobného zákona jen v bez stavu legislativní nouze a retrospektivy. Jsem přesvědčen, že nás čeká díky tomuhle zákonu ještě dost zábavy.

4 1
možnosti

Když to vláda projede, než padne rozsudek a statni správa začne vyplácet dluh, spousta adresátů mezitím zemře. ..jakpak odskodni pozůstalé?

1 1
možnosti
Foto

Přesně totéž mě napadlo. Podepíšu něco o čem si myslím že by mohlo být protiústavní a pak se ještě půjdu sám udat k soudu, aby mě soudil, jestli jsem se choval protiústavně nebo ne. Je to taškařice.

13 5
možnosti
Foto

;-D;-D;-D, titul nejhloupějšího příspěvku už vám asi nikdo nevezme.R^

5 9
možnosti

..... tak aspoň je to konečně jinak, lépe a transparentně!,- navíc je to v klidu, má to řád a je to důstojné!,- ..... a na to sa možeme spolehnout,-žejoVEU!

4 1
možnosti

Pravda. Co teď bude Václav dělat? Kolaboranta Ševčíka mu chtějí vyhodit. Už mu zbývá jenom Miloš. Mohou vzpomínat. Dojemně si pouštět muziku - Večery pod Moskvou. Nejlépe u Zemanovy ledničky v bungalovu. Někoho do mariáše. Třeba Mynáře, právě se vrací z lovu .. :-)

8 8
možnosti

Pokud jsem to správně pochopila, šlo o čas. Prezidentovo veto můžou poslanci přehlasovat, ale nestihl by se už v tomto konkrétním případě nějaký termín, a důchody by musely být valorizovány podle původního zákona. Totéž by se zřejmě stalo kdyby hrál prezident mrtvého brouka, uplynula by nějaká lhůta kdy se musí čekat na jeho podpis, a opět by se to nestihlo. Takže koalice potřebovala jeho podpis rychle, a prezident rychle podepsal, což bylo jasné každému kdo má všech pět pohromadě, že to takhle dopadne.

9 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS