Ladislav Jakl

Koho volit?

21. 05. 2010 9:08:22
Váháte, koho volit? Poradím vám. A to jsem si vždy myslel, že tohle radit nikomu nelze, že volba je osobní věcí každého, že každý má své vlastní motivy, své zájmy, své názory, a z nich že má odvodit svou volbu.

Myslím si to i nadále a přesto je způsob, jak druhým poradit a přitom volbu nechat na nich. Zalíbila se mi totiž anketa na adrese www.kohovolit.eu. Tam vám nabídnou sadu typických otázek o věcech, o jakých se v parlamentu běžně rozhoduje. A pak vyhodnotí, která kandidující strana je vám nejblíž.

Je to dobrá metoda. Záleží u ní totiž na skutečném obsahu politiky, ne na sympatiích či antipatiích, ne na hřmotu volební kampaně, ne na mediálním převyprávění postojů kdejakého politického aktéra.

Člověk má volit podle svého srdce, podle svého rozumu, podle svých zájmů a podle svých idejí. Jsem přesvědčen, že by neměl volit takticky proti své vůli, protože to se mu vždycky vymstí. Hlasovat jen tak protestně nebo ze strachu, to jen překresluje výsledek voleb a vzdaluje ho skutečnému rozložení nálad mezi lidmi.

Komunisti po roce 1945 říkali: no, nejsme dokonalí, ale jsme zase nejúčinnější hrází proti revanšistům. A lidi je volili, ne z pozitivních důvodů, ale ze strachu. Na to sázejí i dnešní lovci hlasů: straší vás, že jejich soupeř vás zakousne, když nebudete volit zrovna je. A vy máte zapomenout na to, jak se chovali a jakou politiku dělali, protože strach, to je ten nejsilnější motiv.

Žádná taktika, žádné volení nejmenšího zla, volte podle sebe, volte ty sobě nejbližší, volte pozitivně. Jen tak nám volby pravdivě řeknou to, co my voliči vlastně chceme.

A ještě jedna zajímavost. Na stejné webové adrese můžete také otestovat dosavadní poslance. Vyleze vám žebříček poslanců podle míry shody s vašimi názory. Určitě vás ten výsledek překvapí, ne každý má totiž čas a chuť sledovat všechna hlasování, ne každý je odolný vůči předpojatostem. Je dobré si ten test udělat, člověk možná zjistí, že se dosud málo znal a že málo znal i lidi, které často hodnotí jen podle pár vět v televizi. Člověk možná zjistí, že jeho oblíbenec hlasuje úplně proti jeho zájmům a naopak že ten nemilovaný nemusí být úplný blbec.

Zkuste si to a třeba pak do diskuse napište, jak jste dopadli a jestli vás výsledek překvapil.

A pak volte podle sebe.

Autor: Ladislav Jakl | karma: 29.92 | přečteno: 6247 ×
Poslední články autora