Ladislav Jakl

Bez systému práce s mládeží to nepůjde

27. 02. 2018 11:44:50
Je načase se vážně zamyslet. Ano, je pravdou, že ti nejlepší Češi na nějaký ten úspěch přeci jen dosáhnou. Ale aby takové úspěchy nebyly jen náhodnými, bez propracovaného systému práce s mládeží to dál už nepůjde.

Vemte si třeba české rockové hráče na bicí. Na nich je jasně vidět, že systém práce s mladými bubeníky u nás není nejlepší. To vidím jako příčinu faktu, že nás ta současná bubenická generace moc dobře nereprezentuje. Není ve světě vidět a na konkurenci většinou nestačí. Nemá ten správný švih, často zrychluje a pak ta stará česká nemoc: trioly, hlavně ty velké. Chce to mít systém vyhledávání bubenických talentů na školách, lepší vybavení bubenických zkušeben a taky promyšlenější systém dalšího vzdělávání učitelů hry na bicí nástroje a jejich lepší metodiku. Na ministerstvu školství je trestuhodně zanedbané zastoupení bubenických odborníků. Bubenická mládež nemá domácí vzory, málo se věnuje tvrdé přípravě a podceňuje soustavnost, píli a vytrvalost.

A naši instalatéři? To je skoro propadák. V tomto oboru nás navíc poslední dobou ničí polská konkurence, na níž se projevuje dlouhodobě pěstovaných cit polských reprezentantů pro dural i tvrzené plasty. Prostě nelze spoléhat na talentované jedince, bez propracovaného systému kroužků tvořivé mládeže se budeme dál utápět v průměru a naše koupelny ve špinavé vodě.

Copak vás nehřeje u srdce, když se českému bubeníkovi vydaří originální bigbítový rytmus nebo technicky skvělý a kompozičně vygradovaný přechod? Copak vás netěší, když český instalatér fajnově zvládne složité napojení pisoiru na sifon i tam, kde spád trubky může být jen minimální? Nemáte radost, když našim bubeníkům a instalatérům ve světě tleskají? Copak je vám to jedno? Není! Pak i vy musíte podpořit soustavnou a promyšlenou práci s bubenickým a instalatérským dorostem. Přece nebudeme šetřit na tak citlivém místě. Odměnou pro nás všechny bude příští silná bubenická a instalatérská generace, která bude dělat díru do světa ne jednou za čas, ale pravidelně a spolehlivě.

Je načase se nad tím vážně zamyslet.

Autor: Ladislav Jakl | karma: 38.68 | přečteno: 3060 ×
Poslední články autora