Sedm piv na pustý ostrov

20. 12. 2018 11:21:16
Dostal jsem od redakce těžké zadání. Jakých sedm českých piv bych si prý vzal sebou na pustý ostrov.

Kdybych si opravdu musel vybrat pouhých sedm tuzemských piv, která bych si sebou vzal na ten pustý ostrov, asi bych dopadl jako onen osel z bajky, co umřel hlady, protože si nemohl vybrat mezi dvěma kupkami sena. Těžká volba.

Jo takhle sedmdesát, to by byla jiná. Do sedmdesátky by se vešli skoro všichni mí hlavní oblíbenci. Ale zadání je sedm. Nebude to snadná práce a určitě mě v noci budou strašit zástupy těch, které jsem opomenul. Jenomže pan Playboy zavelel, a když musíš, tak musíš.

Tož pojďme na to. Jelikož jsme v Česku, nelze nezačít ležákem. Ještě před deseti lety mnohé české mikropivovary dělaly ležák prostě proto, že nic jiného neuměly, o ničem jiném neslyšely (slyšící pivovar, to je ale blbost, co) a jejich zákazníci by nic jiného nevypili. Dnes je to jinak. Po vlně nových či exotických stylů se ležáky do mikropivovarů houfně vracejí. Ale už na jiné, poučenější úrovni. Do ležáků dnes jdou ne proto, že je to samozřejmá danost, ale proto, že je chtějí dělat lépe a posvém. No, dost bylo chození kolem horké kaše, začněme chodit kolem studeného piva.

U ležáků bych váhal mezi Heroldem, Koutem, Sv. Jánem, Břevnovem, Hendrychem a pivovarem U Supa. Do výběru by se tlačilo ještě několik skvělých kousků, ale je nutno zavřít oči (i pusu) a rozpočítávat ententýky. Dopadlo to na jedenáctku Hendrycha. Ach, ta zasyčela, vyhladila vrásku z čela.

S pšenicemi se nebudu párat. Výborných je u nás mraky, ale budu nemilosrdný a brutálně ukážu rovnou na Zvíkovského raráška. Osvěžující, lehounká, po banánu vonící pšenice, jak dělaná na léto. Ostatně, kde že je ten pustý ostrov? V tropech, nebo v severní Kanadě?

No nic, pojďme dál. Nepatřím mezi ty, co mají předsudky k tmavým pivům. Fakt nejsou ani sladší, ani kaloričtější a bohužel po nich ani nerostou ženám obvody hrudníku, což jsme i v naší degustační společnosti PPE experimentálně vyvrátili. A že to byla práce... Takže sem s tmavým. Bude to Kateřina z frýdlantského Albrechta, nebo tmavý speciál od Krušnohora z Kraslic? No, piv je jen sedm, zvolím to silnější: beru Kraslice.

Když už jsme u silných piv, určitě přibalím nějaký ten pořádný bock. Vyberu Klášterní speciál od Tří růží, Tramway 22, nebo Imperial pilsner z Břevnova (přísně vzato, to není bock, ale do výběru asi patří...)? A vítězem se stává: Klášterní kousek z Husitské ulice na Starém Městě. A můžu tři, když jsou to Tři růže? Ne? Tak čtyři? Ony tam totiž rotují čtyři verze. Ne? No, zkusit jsme to musel. Tak holt vezmu zrovna tu verzi, kterou budou mít právě na čepu.

A co stout? Ten nesmí chybět. Asfalt od Zhůřáka? Albrecht Morion? Chotoviny? Nebo snad Russian Imperial Stout Barrely Aged z Břevnova? Vezmu ten poslední, má nejdelší název, bude na ostrově co číst.

A jsme u stylu India Pale Ale. Tam bude taky pořádná tlačenice. Teď urazím několik skvělých sládků a budu nominovat jen tyto tři: Don Habanero od Permona, Režnou Báru z olomouckého Chomouta a Gunslingera od Ravena z Plzně. Kolik že jsem si zatím vybral piv? Jen pět? V tom případě beru Báru i tu papriku ze Sokolova. A rychle pryč, než mě dostihne hněv sládků, které jsem opomenul. Na tom ostrově mě snad nenajdou.

Psáno pro Playboy

Autor: Ladislav Jakl | čtvrtek 20.12.2018 11:21 | karma článku: 22.65 | přečteno: 784x

Další články blogera

Ladislav Jakl

Nová doba

Za poslední roky se s podnebím na Zemi nic zvláštního nestalo. Přitom hlasitost hysterického alarmismu se zvýšila několikanásobně. O čem to svědčí?

21.8.2019 v 13:04 | Karma článku: 39.14 | Přečteno: 1266 | Diskuse

Ladislav Jakl

Pivo se záminkou

Zamlada jsme přemýšleli, jak běžné denní popití nějak ozvláštnit. Přece nebudeme pít jen tak bez příčiny. A tak jsme si dali práci a na každý den našli v kalendáři nějakou záminku.

20.8.2019 v 12:44 | Karma článku: 19.58 | Přečteno: 510 | Diskuse

Ladislav Jakl

Ferdu Mravence za člena vlády?

Slýcháme poslední dobou, že prezident republiky je povinen jmenovat členem vlády třeba Ferdu Mravence, pokud mu ho premiér navrhne. Tak se nechal slyšet předseda Senátu Kubera.

19.8.2019 v 12:39 | Karma článku: 38.88 | Přečteno: 1421 | Diskuse

Ladislav Jakl

Chmelit zastudena - pít zatepla

Kdo nechmelí zastudena, ten jako by nebyl. To říká jeden můj kamarád, a před nějakýma pěti lety to byla v českém mikropivovarnickém světě skoro pravda.

19.7.2019 v 8:44 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 545 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

František Skopal

O velkém zlomu v osobním životě jednoho člověka

Přečtěme si krátkou osobní výpověď člověka, v níž se hovoří o tom, jaké prožití a jaká zkušenost měla pro něj, v jeho osobním životě, ten největší význam. Možná tato slova pomohou také ostatním:

22.8.2019 v 14:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 104 | Diskuse

Petr Šimík

Pár myšlenek jako odpověď

Zajímavá diskuse k minulému článku mne dovedla k tomuto článku. Každý člověk v životě hledá nějaké poznání. Ale Co je vrchol poznání? Dá se v životě poznat tato nejvyšší pravda? Nedá.

22.8.2019 v 13:44 | Karma článku: 3.95 | Přečteno: 80 | Diskuse

Pavel Hewlit

Ta naše věčná vlastnost být za voly

Není to jenom věc pozorovatelná v MHD, je globální, akorát já mám v MHD blíž, a tak ji považuju za vlastní společenský model celého dalšího vnějšího světa.

22.8.2019 v 12:02 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 754 | Diskuse

Beata Krusic

A proč vlastně ne - Jirka Paroubek? 2.

Už jednou, tuším, že tak před třemi lety, jsem napsala svůj první blog na téma návratu Jiřího Paroubka. Proto dnešní blog nadepisuji stejně, ale s dvojkou na konci.

21.8.2019 v 16:29 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 473 | Diskuse

Pavel Vrba

Když se nakonec rozhodnu dobře

Co je to vlastně lidský život? Třeba hledání sama sebe a hledání něčeho krásného. Prostě něčeho, co nás drží při životě. A je to těžký, protože nás ze všech stran útočí tlaky konzumní společnosti, negativní zprávy a humus politiky

21.8.2019 v 16:19 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 271 | Diskuse
Počet článků 286 Celková karma 32.97 Průměrná čtenost 5203

Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Najdete na iDNES.cz