Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DJ

megatacud

8. 6. 2008 16:19
O procentech

Pisatel níže (výše) píše o tom, že je jen 20 % vzdělaných lidí. A asi ano. A že na větším trhu si i menšinový vkus najde své místo. Určitě ano. A že smůlou českého je, že je bohužel nedostatečně velký. Uričtě ano. Ale 1) stejně se procentem dá vyjádřit i počet skutečně talentovaných lidí v populaci, těch, kteří dělají opravdovou kulturu. I u nás jich je v absolutních číslech málo... Za to spoustu průměrných si na "jinou", "lepší", "nekomerční" kulturu hraje, natahuje ruce po veřejných penězích a přitom se od té komerční liší pouze absolutní nepřitažlivostí. A ze dvou dalších soudků. Opravdu vzdělaní lidé si nevybírají na malém českém trhu, ale na trhu světovém... umí jazyky. Pak je také směšné, jak tady pisatelé uráží autora, nadávají mu do nevzdělanců a tupců a přitom k obhajobě svého (jediného správného) názoru neřeknou jediný platný argument...

0 0
možnosti
P

p.sp.

30. 4. 2008 22:17
...

je pan Jakl opravdu tak hloupý, nebo tady jen honí laciné politické body? Opravdu si tohle, co jste napsal, myslíte, pane Jakl, nebo jen chcete, aby vám zatleskal někdo, kdo slyší jen na povrchní dojmy a nemyslí v souvislostech a do větší hloubky?

0 0
možnosti
J

Josef.Galen

30. 4. 2008 20:32
A sakra

Ufff. Jsem klidnej člověk, ale potom co jsem si přečet tohle ... Chcete zánik divadel? Zdá se Vám, že česká kultura nepotřebuje nezávislou scénu? Myslíte že divadla nebyla dotována i za Říma? Jste takovej ignorant? To jsou strašný hlouposti, peníze na kulturu jsou, jen si je cpou do kapes Ti, kteří je už mají narvané. A Ti, kteří je potřebují, krachují ... Když takováto situace nastala pořádně naposledy, došlo k defenestraci !!!

0 0
možnosti
SO

skeptický optimista

29. 4. 2008 22:17
Dotovat divadla nebo pana Jakla?

Mimochodem, vše co pan Jakl píše by mohl vstáhnout i sám na sebe. I on je dotován z veřejného rozpočtu a také si ho občané sami nevybrali. O tom, že bude dotován pan Jakl rozhodl o své vůli politik (Klaus). Pokud je toto v pořádku, proč by nemohl jiný politik (např. Bém) rozhodnout, že bude dotováno např. Národní nebo Dejvické divadlo. Tato divadla totiž bez dotací zaniknou, což se o panu Jaklovi říci nedá. Navíc divadlo má rádo mnohem více lidí než pana Jakla. :-)

0 0
možnosti
NN

natelius

30. 4. 2008 10:10
Re: Dotovat divadla nebo pana Jakla?

Je to ještě horší. I celý politický systém v České republice je postaven tak, aby do něj zvenčí pokud možno nepronikla ani myš. Tudíž milý volič dostane na výběr. Paroubek? - to snad ne. Čunek? - kdepak, to je ten zlý rasista, kterého naše Marcela viděla, jak dostal peníze od Pepy v sáčku od svačiny. Bursík? - ten je moc zelenej. Edelmannová? - fuj fuj, to je přece fašistka. Komunisty slušný člověk nevolí a agentury pro výzkum veřejného mínění spolu s pětiprocentní klauzulí všechny malé strany pro jistotu předem potopí. Takže milý volič dostane, jako Adam v Ráji, možnost si vybrat. Tady ji máš, milý voliči, na čtyři roky jejím papalášům budeš sponzorovat jídlo, bydlení a auta. Dali jsme Ti vybrat.

0 0
možnosti
SO

skeptický optimista

29. 4. 2008 22:10
Vzdělaných lidí je tak 20%

Skutečně vzdělaných lidí s kulturním rozhledem je v populaci tak 20%. U nás i v západní Evropě. Stejně tak v USA. Čechů je však pouze 10 milionů a tak těch 20% v absolutních číslech znamená mnohem méně lidí než v případě velkých národů. Tito lidé proto nemohou "financování kultury" utáhnout vlastní "kupní silou". Proto je potřeba pro zachování určité "národní" kulturní úrovně pomoc státu. Nebo si otevřeně řekněme, že žádnou kulturu nechceme a nechme Českou filharmonii hrát Brodwayské muzikály a Národní divadlo loutková představení pro japonské turisty. A odpusťme si bláboly jako píše pan Jakl.

0 0
možnosti
PK

mmkk

30. 4. 2008 14:12
Re: Vzdělaných lidí je tak 20%

A to podle vas znamena, ze kultura musi byt automaticky dotovana z penez danovych poplatniku? Podle takove logiky ma tedy kazda skupina lidi s nejakym spolecnym zajmem, o kterem usoudi, ze je bohuliby a prospesny, pravo pozadovat dotace na svoji cinnost.

0 0
možnosti
SO

skeptický optimista

29. 4. 2008 22:02
I vyprodaná divadla prodělávají.

Uvědomte si prosím, že ani mnohé trvale vyprodané divadelní scény se bez dotací neuživí. Například do Dejvického divadla je problém sehnat lístky i měsíc dopředu, přesto musí být dotováno 600 korunami na vstupenku. Bez této dotace by muselo vstupenky prodávat za ekonomických 1200,-Kč za kus, což odpvídá např. vídeňským cenám). Vzhlem ke koupěschopnosti lidí v ČR je ovšem tato cena nereálná.

0 0
možnosti
PK

mmkk

30. 4. 2008 14:15
Re: I vyprodaná divadla prodělávají.

A proc se tedy jina divadla, kde neni trvale vyprodano a ceny vstupenek maji mensi nez 600 Kc uzivi? A jsou take v Praze, tj. maji obdobne podminky.

0 0
možnosti
P

petr_chytil_metr2

28. 4. 2008 13:10
já bych taky tvořil

až bych brečel. Ale protože by mi to nikdo nezaplatil (minimálně pár let ne), tak prostě pracuju. To je život.

0 0
možnosti
SS

Starej Sviňák

28. 4. 2008 9:03
Pane Jakl,

A jak jsme k tomu prisli mi, ze na Vas musime prispivat a nikdo se nas neptal?

0 0
možnosti

Shimi45

28. 4. 2008 22:31
Re: Pane Jakl,

Přišli jsme k tomu úplně stejně jako k tomu, že musíme platit Grebeníčka a donedávna Standu Grosse :-©

0 0
možnosti
NU

Lessfax

27. 4. 2008 21:12
OSA a podobně

Souhlasím se článkem. Co si myslíte o OSA a podobných skupinách vyděračů? Nemělo by umění náhodou být buď pro lidi (tj. vydělá si na sebe) nebo pro umění (tj. ten kdo to dělá si třeba něco vydělá, ale navíc ho to baví). Dá se nějak prosadit zrušení autorských poplatků za tiskárny a CD nosiče apod.?

0 0
možnosti
A

akki

27. 4. 2008 20:38
Máte pravdu.

V Praze je divadel příliš. Ruka trhu by tu mohla zapůsobit. Je mi smutno z příspěvků, které hází všechny herce do jednoho pytle a vyjadřuje se o nich slovníkem minulých století. Snad si dokážeme vážit každého, kdo svou práci dělá poctivě a ještě k tomu má dar své konání povýšit na umění. A to prosím nemluvím jenom o hercích. Nebo už jsme definitivně zhloupli?;-(

0 0
možnosti
JS

belgian chocolate

28. 4. 2008 10:39
u nás ve vsi je skvělý truhlář

opravdu umělec (od slova umět). má tolik zákazníků, že si vybírá, a od nikoho žádné granty nechce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 442
  • Celková karma 35,85
  • Průměrná čtenost 4089x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik