Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

premek27

25. 4. 2008 13:36
dotovat3

Od toho, aby grantový systém fungoval dobře jsou tu politici a o jeho nezbytnosti nemůže být pochyb. Tady je základí selhání pražské radnice, která situaci nezvládla řešit, postavila některé zaběhnutné a prestižní scény na pokraj likvidace a navíc začala z našich peněz financovat něco, co by grantovým systémem neprošlo, protože to podporu nepotřebuje. Podobně to přeci funguje i ve vědě a výzkumu, jenže nadávat na herce je snažší a každý je k tomu povolán. Pan Jakl ve svém článku opět napadá něco, co má západní společnost vyřešené už desítky let. Citím z toho bolševickou snahu o politizaci problému a připomíná mi to zděšení špiček KSČ v listopadu 89, kdy se umělci postavili proti režimu. Tenhle způsob myšlení je provinční, sebestředný, od poradce prezidenta republiky vysoce neprofesionální.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

25. 4. 2008 13:39
Re: dotovat3

o jeho nezbytnosti nemuze byt pochyb ... a tak to ja bych si zase dovolil zapochybovat ;-D

0 0
možnosti
PM

premek27

25. 4. 2008 13:35
dotovat2

Obzvlášť v divadlech, jejichž je zřizovatelem. Celá tato kauza zatím vyústila v to, že naše peníze dostanou lidé, jejichž divadla produkují komerční projekty. Nemusejí platit platy hercům, ale jen honoráře, nemusejí všechny peníze investovat zpátky do divadla, velkou část příjmů mají ze zájezdů na jejich představení atd. To je základní rozdíl mezi těmi subjekty. Zkuste si sami o granty někdy zažádat a uvidíte, jaká to bude komplikovaná záležitost, co všechno musíte dodržet při vyúčtování apod.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

25. 4. 2008 13:38
Re: dotovat2

ja nikdy o zadne granty nezadal a ani s tim nehodlam zacinat ... ja se totiz dokazu uzivit sam, a jsem na to pomerne hrdy. pokud vyse uvedene dokaze i ta "kultura", tak at klidne stoji divadlo na kazdem rohu.

0 0
možnosti
PM

premek27

25. 4. 2008 13:31
dotovat

Já bych ze svých daní třeba chtěl přestat platit pana Jakla. Nebo vlastně třeba pražské radní...Mě jenom překvapuje, že si tu tak málo uvědomujete, že stát prostě platí různé věci a že je dost irelevantní, jestli je využívám nebo ne. Vždy je to otázka nějaké politické dohody, nějakého dlouhodobého programu rozvoje té které oblasti apod. Je úplně jasné, že pan Jakl bude zastávat názor, že by se každý měl i bez dotací uživit sám a snažit se z umělců udělat hyeny, kteří si mezi sebou něco přehazují a teď se jim šláplo na kuří oko. Ti lidé jen dělají svoji práci. Jejich představení jsou vyprodaná, ale jsou náročnější na výpravu, nákup práv, na zkoušky, prostě na všechno. Tím ty náklady rostou a je na magistrátu, jaký typ kultury bude preferovat. 

0 0
možnosti
JA

jiand38

25. 4. 2008 13:34
Re: dotovat

Kvalitní divadlo se hrálo i v 17.století a pochybuji, že by někdo dostávalo dotace ;-D

0 0
možnosti
JA

jiand38

25. 4. 2008 13:08
Nedotovat

Pár divadel to položí,herci,kteří něco umí se uchytí jinde,a ti,kteří stejně produkují šmíru...těch škoda není (konec konců v telenovelách si jistě místečko najdou)

0 0
možnosti
MH

mh_ringo

25. 4. 2008 12:26
Ministerstvo kultury

by melo byt prejmenovano trebva na ministerstvo pamatkove pece, melo by se starat o dedictvi z historie a nejake dnesni umelce by melo nechat plavat. Protoze je to job jako kazdy jiny a je na kazdem umelci, jestli za neco stoji, zaujme a svuj produkt proda, ci nikoliv. Ministerstvo se ma starat o to aby nespadnul tamten hrad, ci budova tamtoho muzea ci divadla. A ne o to jestli nejaky radoby herec ma co do ust nebo ne.

0 0
možnosti
JA

jiand38

25. 4. 2008 12:52
Re: Ministerstvo kultury

R^ pod to se podepíšu

0 0
možnosti
V

vaclavcoll

25. 4. 2008 11:14
Jakl

pana Jakla nemá smysl příliš komentovat... ojedinělá koncentrace arogance, hlouposti a omezenosti v osobě jednoho primitiva. Není čemu se divit... jaký pán (Klaus), takový krám... Rv

0 0
možnosti
MH

mh_ringo

25. 4. 2008 12:20
Re: Jakl

jj ,hlavne ze podle vas kultura znamena znalosti, diky kterym nelezeme po stromech;-D;-D MYslim ze po stromech nelezeme proto, ze se clovek zacal chovat jinak, ne proto, ze se zacal chovat kulturne:-) Co je kultura necht posoudi kazdy jedinec sam. Nekdy mam z ruznych sestrihu jako kultura v regionech a pod. spise pocit, ze herectvo je banda neandrtalcu pobihajicich po podiu.

0 0
možnosti
MK

-MRK-

25. 4. 2008 11:01
Je otázka, jestli dotovat. Ale když ano, tak ne podnikavce.

Nikdy se nenajde shoda nad objektivně správným řešením, zda umělecké experimenty dotovat či ne. Ale současný rozruch vznikl kolem něčeho úplně jiného.

1) Pokud uvažuju o tom, jestli něco dotovat, tak proto, že si to na sebe nevydělá. Rozhodnout se, že dotovat budu, ale pak ty peníze dát tomu, kdo už tak dost dobře rejžuje, to prostě smrdí. (Přirovnání se základním vědeckým výzkumem a aplikovaným výzkumem, který teprve přináší prodejný produkt, je na místě. Umělecké produkce naplánované tak, aby byly komerčně chytlavé, od těch experimentálních umělců přebírají, co se osvědčilo, a jen to donekonečna s úspěchem opakují.)

2) Když už prohlásím, že nějakou činnost dotacemi budu podporovat, neměl bych v půlce rozdělané práce ucuknout a dát dotace jinam. Rozběhnout věci obnáší dost investic - nejen finančních, ale i lidských - a když nemají čas k něčemu dospět, tak ty úvodní dotace byly vlastně vyhozené oknem a úsilí lidí přišlo vniveč.

Závěr: buď nedotovat, nebo dotovat efektivně a poctivě.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

25. 4. 2008 12:45
Re: Je otázka, jestli dotovat. Ale když ano, tak ne podnikav

PROČ DOTOVAT NĚCO JEN PROTO, ŽE SI TO NA SEBE NEVYDĚLÁ??? Tedy přesněji: někoho, kdo si na sebe neumí vydělat (alespoň ne v tom podnikání, které má být dotováno). Co je smyslem "umění"? Aby existovalo jen tak samo pro sebe? Pokud ne - tak ti, pro které existuje si ho zaplatí.

0 0
možnosti
JC

Jára C.

25. 4. 2008 10:42
Kdysi jsem se nechal nachytat a navštívil večer poezie...

... dodnes si ten otřesný zážitek pamatuji. Vše se odehrávalo ve sklepě, povýšeném na Klub poezie, návštěvníci chtiví kultury seděli na nějakých bedýnkách a srkali dezertní vínko z hořčičáků. Podotýkám, že šlo tehdy o velmi uznávaný klub, mezi brněnskými tzv.umělci. Po řadě trapných okamžiků vystoupil sám básník a bez varování začal recitovat svoje poslední dílo. Cituji: " jen kopanec do prdele a prázdná krabička od sardinek"..... pak už jsem se jen soustředil na to, abych se nahlas nezačal smát a předstíral jsem hluboké ponoření do básníkova projevu.  Myslím, že ostatní na tom byli stejně, jen nechtěli vypadat, jako nekulturní lidé. Ostatně, hry vrchního dramatika Havla vyžadují také velkou otrlost. na takovou kulturu vám hoši nedám ani šesťák.... :-)

0 0
možnosti
BB

Bigbadaboom

25. 4. 2008 10:22
Naprosto souhlasim s autorem

Souhlasim s autorem. Chci se jen zeptat, z jakých peněz je placena funkce tajemníka prezidenta (že by z věřejných? asi ne :-), a jak moc tajemník shledává svoji funkci potřebnou?

0 0
možnosti
RR

RumBum

25. 4. 2008 10:44
Re: Naprosto souhlasim s autorem

presne tak - se me libi, jak panu poradci demagogie chybí schopnost reflexe. Stejny clanek by se dal napsat na jakoukoliv verejnou sluzbu. Od zdravotnictví přes kulturu az po prezidenta.

0 0
možnosti
H

Hufner

25. 4. 2008 10:17
Stát není dojná kráva

Občas v tv zahlédnu krátké ukázky z různých divadel - přes jeviště natažené dráty, na nich navěšené různé hadry a pod nimi na jevišti se po zemi válí HERCI a řvou jak na lesy. V hledišti pár diváků, výdělek žádný - a tak se natáhne ruka ke se státní kase, penězům nás všech!

0 0
možnosti
MH

mh_ringo

25. 4. 2008 10:24
Re: Stát není dojná kráva

presne tak, na produkci vetsiny divadel by me nedotahli ani stadem volu. A to ne proto ze bych byl nekulturni, ale protoze se mi proste jejich tvorba nelibi. Oni to nazyvaji nejakou kulturou, ktere ma clovek jako ze pry porozumet. Sejde se tam par intelektualu, kteri na to zazrane koukaji a hledaji smysl toho vseho, pak si zajdou po predstaveni do baru a tam to teatralne s patricne intelektualnimi gesty s cigarkem rozebiraji, jako ze to strasne pochopili a co tim vlastne basnik chtel rici. K popukani.

0 0
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 36,13
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik