Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

ix.

25. 4. 2008 7:47
Typickým je Semafor....

..ve své době době beznadějně vyprodáno, fronty na vstupenky. Byla to kultura? Nebo pokleslý šoubyznys? Nebo je to kultura až teď?...poloprázdné hlediště, divadlo sentimentu jednoho muže. Kdo rozhodne?

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

25. 4. 2008 7:53
Re: Typickým je Semafor....

kultura to byla minimalne pro ty, kteri do toho divadla chodili ... a predpokladam, ze alespon v tech sedesatych letech by toto divadlo divaci bez problemu uzivili i bez jakychkoliv dotaci. jestli by to dokazali i v dnesni dobe, se da pomerne jednoduse zjistit ... proste ty dotace zrusit.

0 0
možnosti
BN

Benzin Petrolejovič Naftěnko

25. 4. 2008 7:27
***

Juraj Kukura kdysi řekl: "Musíte se naučit, že kvalitní herec bude hrát kvalitní role ve filmech a v zaplněných divadlech, průměrný herec bude brát jakoukoli roli v přihlouplých a nekonečných seriálech a šmíra buď budemuset skončit nebo bude točit poze reklamní šoty."

A naše "celebrity"? Ty chtějí socialisticky pracovat (brát), ale kapitalisticky si žít.

0 0
možnosti
V

vaclavcoll

25. 4. 2008 9:34
Re: ***

Je celkem jedno jestli toto  řekl Kukura, nebo kdo jiný,  nicméně  je to veliký nesmysl a pan Naftěnko nepochopil "zadání", protože nejspíš vůbec nesleduje kulturní scénu.  Kvalitní kultura se prostě nepozná podle toho, kolik ji sleduje lidí. Každý přece ví jak báječnou sledovanost mají ony "přihlouplé nekonečné seriály" TV Nova a že tomu že herci těchto seriálů jsou tzv. na očích točí právě oni reklamy...nadnárodní společnosti rozhodně nestojí o tváře  z alternativní scény.  Pan Kukura a potažmo vy pane  Naftěnko nebo co jste zač jste nepochopili , že kvalitní kultura bude vždy  menšinovou záležitostí, protože dav bude vždy sledovat Helenky Vondráčkové a pány Janečky potažmo TV seriály. Jenže kvalitní kultura je v celém civilizovaném světě subvencována, protože každá osvícená vláda ví, že bez ní se proměníme ve stádo opic. Jedinou výjimkou je USA, kde ovšem financování kultury  formou mecenášství umožňuje odlišný daňový systém a tradice.

0 0
možnosti
PJ

patockajan

25. 4. 2008 7:22
Kultura a "kultůra"

Z mého pohledu není velký rozdíl mezi třeba Helenou Vondráčkovou a kartářkou nebo psychotronikem. Všchni parazitují na lidské hlouposti a nevkusu.

Zajisté by bylo všem podivné, kdyby stát řekl: ne na lékařský nebo fyzikální výzkum nedáme ani korunu, ať rozhoduje platicí konzument, a když k těm vědátorům přijde občan na konzultaci, tak ať mají penízky, a když ne, tak ať jdou dělat číšníky.

Je podivuhodné, jak si kdejaký hejhula, který píše "kultůra", osobuje v případě v umění hodnotit, co je a co není dobré, přičemž v případě vědy by si něco takového nedovolil, protože jaksi temně  tuší, že o tom neví vůbec nic. Tohle nebetyčné sebevědomí hlupáka je prokletím této masové doby.

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

25. 4. 2008 7:25
Re: Kultura a "kultůra"

az na to, ze ta helenka nedostava velmi pravdepodobne z dotaci nie eine krone ... tedy je pomerne jedno, jakou "kulturu" dela, pokud nikdo nezada, abych to financoval ze sveho. pokud se stejnym zpusobem uzivi i ostatni kulturni subjekty, nemam s tim nejmensi problem ... problem nastava v okamziku, kdy po me nekdo chce, abych na takovou "kuluturu" POVINNE prispival z vlastnich penez.

0 0
možnosti
JN

ix.

25. 4. 2008 7:19
co je šoubyznys, co propaganda, co kultura pro kulturu??

90% tzv. historického kulturního dědictví lidstva bylo vytvořeno pro posílení mocenských pozic někoho...církve, panovníka...tedy z účelů propagandistických... zbytek z převážné části jako šoubyznys (na kšeft)...Molliere, Dumas...atd, v nepatrném zbytku pak zůstávají ve své době neuznaní umělci, většinou strádající v bídě.  Co je tedy to pokleslé umění a co kultura?... Odpoví až čas, žádný politik.

0 0
možnosti
LK

Kocek.

25. 4. 2008 8:56
Re: co je šoubyznys, co propaganda, co kultura pro kulturu??

To máš docela malý kulturní rozhled.... ;-D

Lakomec a Tři mušketýři... haha, to jsi asi nic jiného nečetl, že?

0 0
možnosti
ZK

SID09

25. 4. 2008 7:04
Bohužel je v tom kus pravdy.

Taky trochu dělám do kultury a musím přiznat, že ansábl, který nemá známosti dotace nezíská. 

Dotace přispěje na  výpravu, kostýmy, reklamu, opravy, úpravy, angažmá známějších ( dražších )osobností…..  a  v neposlední řadě i možnost vyšších odměn, včetně zisku majitele ( díky ušetřeným nákladům ).

Dotace nemají nic společného s kulturou! Pravidla pro poskytování jsou neprůhledné – to ano, ale protože se řadím mezi vyvolené, nemohu si  dovolit příliš kritiky - ono to zařazení nebylo vůbec jednoduché. Vůbec se nedivím těm druhým, že závidí. Já být v jejich pozici, záviděl bych taky. No čím jiným nahradit slovo závist ? Pro veřejnost je rozhodně lepší se ohánět slovy o záchraně kultury.  Že dotace  nezachraňují ani český film je snad už všem jasné. Peníze jsou, filmy taky, ale ruku na srdce – žádné kasovní trháky, ani umělecká díla to nejsou. Fabrika, která vyrábí potřebné věci dráž, než konkurence,se dřív či později zavře a divadlo ?

0 0
možnosti
JB

OrpheusF1

25. 4. 2008 7:12
Re: Bohužel je v tom kus pravdy.

Bohužel nejste zrovna dobře informován. Ti kdo protestují, jsou právě ti vyvolení, kteří doteď dostávali hromadu peněz bez nějakého rozumného vykazování či potřeby hospodařit. Teď dle nových pravidel mají dostávat všichni stejně podle návštěvnosti a to se tito "vyvolení" bouří, protože z jejich koláče budou ukusovat i ti, kteří si doposud neuměli skrz známé a úplatky na tyto "dotace" kultury sáhnout.

0 0
možnosti
J

jurajik

25. 4. 2008 6:27
dá se jen souhlasit

S článkem se dá pouze souhlasit. Proč by jsme měli dotovat z naších daní něco, co se samo nedokáže uživit. Když o nabízenou kultůru není zájem tak je třeba nabídku změnit a nebo dělat něco jiného. Hospodští, maloobchodníci a jiné profese taky nedostávají dotace a když se neuživí musejí dělat něco jiného.

0 0
možnosti
PJ

patockajan

25. 4. 2008 7:01
Re: dá se jen souhlasit

Já bych v tom případě vůbec nic nedotoval z daní, ani vědu, ani zdravotnictví, ani školství, ani pana Jakla a jeho šéfa.

0 0
možnosti
SV

starej_vul

25. 4. 2008 5:18
:-) dovětek

... ať je to tak či onak, ale všichni naši výkonní umělci by si měli uvěomit, že ekonomika je svinstvo. Když se nedaří divadlu/souboru/herci po ekonomické stránce je to fakt blbý. A ne každý herec/spisovatel/sochař je sám sobě managerem. Ve sportu fotbal/hokej je to již vyřešeno. Každý hráč má managera který se stará o jeho ekonomické zázemí a každý sportovec se stará o svoji formu/pověst/kvalitu.

0 0
možnosti
KK

kacenka KK

25. 4. 2008 1:26
zaváníte populismem (laciným) a pletete si "auta" s kulisami

Píšete, že  "umělci" ,potřebují bouráky a vily. Na to potřebují naše peníze. Pokud vím, tím disponují hlavně ti od showbyznysu a je to tak správně. Jsou to zaslouženě vydělané peníze na základě nabídky a poptávky. Pokud se někdo rozhodne živit kulturou, musí si být vědom, že se neuživí - přiživuje se showbyznysem, nebo hladoví. Potud souhlas.

Kultura jako taková je menšinová záležitost. Tomu se líbí to, tomu ono a dohromady tvoříme celek, ovlivňovaný různým druhem výchovy i kultury. Názor na kulturu je subjektivní., jinak to nejde Divadla se snaží profilovat, snaží se být jedinečná a svým způsobem menšinová (z menšin se totiž skládáme)

Vydělat se dá pouze na stádu.  Jenže ono nejde o to, aby se "umělci" váleli ve vlastním sádle. Potřebují prostředky pro vytvářetní ALTERNATIVY, které dohromady skládají pestrý, uvědomělý a svobodný národ. I když v tom hledišti sedí za 130kč s pouhými dalšími padesáti lidmi. Protože o pár ulic dál, je další takový sál a za rohem další a další a další...

0 0
možnosti
S

skrbling

25. 4. 2008 1:35
Re: zaváníte populismem (laciným) a pletete si "auta" s kuli

Jsem pro alternativy, ale každý za své. Píšete, že chcete svobodný národ. Já taky. Svoboda je ale především o tom, mít svrchovanou schopnost rozhodovat, jak naložím s prostředky, které vydělám. To není svoboda, když nemravně velkou část svých peněz musím zcela nesvobodně odevzdat státu, který je za mě dá např. alternativním divadlům, aby dělala "kulturu". To je prachsprostá zlodějna.

Divadelníci prostě říkají: ty jsi nekulturní barbar, víš houby co je kultura, protože jinak byses šel podívat na moje alternativní představení, takže naval prachy ať se ti to líbí nebo ne.

Zeptám se jinak: kdybyste měla na daňovém přiznání kolonku - příspěvek na alternativní divadlo 100 Kč a mohla si vybrat, zda dáte o stovku víc na daních, aby je stát rozdělil mezi divadla, dala byste? A pokud ano, proč jim ty prachy nepošlete rovnou jako sponzorský dar nebo do toho divadla nejdete?

0 0
možnosti
S

skrbling

25. 4. 2008 0:43
Podepisuji každé slovo

Jakl to naprosto přesně vystihl. Pokud chtějí peníze, musejí dělat "kulturu", kterou se uživí, za kterou je někdo ochoten platit, šmytec. Argumenty, že "pravá" kultura se neuživí, jsou nesmyslné. K čemu tedy je, když za to lidé nejsou ochotni platit, sponzoři přispívat? Ať umělci dělají kulturu, na kterou lidi chodí a budou mít peníze a pokud to nezvládnou, ať jdou radši dělat něco jiného.

0 0
možnosti
JS

filmaker

25. 4. 2008 1:01
Re: Podepisuji každé slovo

ano, tohle funguje při prodeji rohlíků. pokud trváš na tom, že je třeba stejnou logiku uplatňovat v ranku kultury pak  s tebou nemá smysl diskutovat.

0 0
možnosti
JS

filmaker

25. 4. 2008 0:22
?

Herci v divadlením angažmá mají třeba 14 tisíc měsíčně. co to tu meleš? tohle neustálé krmení veřejnosti demagogií - že každý umělec - herec, režisér, scénárista, dramaturg...má jaguára a vilu je jediný, co umíte? jde o rozlišení ziskových a neziskových divadel. přestaň mlejt nesmysly!

0 0
možnosti
S

skrbling

25. 4. 2008 0:46
Re: ?

Nepotřebujeme nezisková divadla. Ztrátové divadlo = špatné divadlo, protože tam nechodí lidé a nejsou ochotni platit za lístky. Pokud divadlo není schopno svou produkci prodat nebo sehnat soukromé sponzory, které mu poskytnou peníze, nemá právo na existenci, protože dělá špatnou práci. K čemu je divadlo, do kterého nikdo nechodí?

0 0
možnosti
  • Počet článků 442
  • Celková karma 36,00
  • Průměrná čtenost 4089x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik