Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Neměla jsem s tím problém, dokud jsem nebyla hospitalizována týden před změnou času a po operaci dostávala antibiotika do žíly po 8 hodinách. Ty manévry, než jsme to po 10-15 minutách posunuli na stejná čísla hodin a ty nervy, když sestřičky zapomněly, ty vám nepřeju.

3 0
možnosti
Foto

Jsem rád, že jsem to nikdy takhle bouřlivě neprožíval. Přesto každoročně několik dní trvá, než si zvyknu.

Jak už jsem tu napsal – kdyby každoroční změna času přinášela společnosti nějaký užitek(*), snášel bych ji s vědomím, že trpím „za vyšší dobro“, ale takto je to hloupé nařízení, které:

1) společnosti nic nepřináší

2) některým lidem vyhovuje, ale ti snad nepotřebují stát k tomu, aby si nařídili budík o hodinu dřív

3) většině lidem nevadí, ale ti tuto změnu k ničemu nepotřebují

4) mnoha lidem škodí

Z čehož plyne, že je to škodlivé nařízení, které by mělo být zrušeno; přinejmenším proto, že by mělo být zrušeno každé zbytečné nařízení.

---

(*) například ona proklamovaná úspora energie, která by se mohla promítnout do nižších daní

1 0
možnosti
PF

Mně osobně je naprosto jedno který, ale zvolme si už konečně jen jeden čas, bez násilného přepínání dvakrát ročně.

3 0
možnosti
Foto

No...a existuje vůbec nějaký čas?:) Není to jen veličina, kterou si obecně lidé vytvořili, protože jim její měření přineslo sem tam nějakou výhodu?:)

Ne, že bych byl nadšený z těch změn času...jsem pro jeden :) Ale ta argumentace proti té změně mi přijde úsměvná :)

1 0
možnosti
Foto

Jo, zvláště argumentace přirozeností, kdy v našem režimu žití je jen máloco přirozeného. Změna času je přirozenosti blíže, neboť odráží změnu doby denního světla a přizpůsobuje tomu náš pracovní režim. 

Jinak jak říkají Toltékové, vše je jen dohoda. Když se dohodneme že poledne je ve čtyři tak bude ve čtyři.

2 0
možnosti

R73a36d24e84k 51Š69í69b32l

30. 10. 2015 9:36

"Je to náš domácí, český poctivý opravdický čas" Ta veta nema chybu :-D

4 0
možnosti
JV

Opět změna času a opět hloupá a nesmyslná úvaha Ladislava Jakla. I kdyby na změnu času zapomněla média, Ladislav Jakl nám ji připomene svojí recyklovanou filipikou.

Jak s autorem většinou souhlasím, tady se naprosto zásadně mýlí. Než se člověk pustí do kritiky čehokoliv, je dobré si o problému něco zjistit a pak se důkladně zamyslet a postavit si proti sobě všechna PRO a PROTI. Často člověk zjistí, že to, co mu přijde naprosto nelogické, v sobě skrývá hlubší logiku, než by ho samotného napadlo.

Přirozený čas možná fungoval v někdy dobách, kdy ještě nejezdily dostavníky. Od chvíle, kdy vyvstala potřeba koordinovat činnosti na větší vzdálenosti, zaváděly státy oficiální čas platný na celém území bez ohledu na to, že se tak oficiální poledne odchýlilo od skutečného poledne zeměpisného. Nikdo se nějak zvlášť nepozastavuje nad tím, že Středoevropský čas platí od východního okraje Norska po západ Španělska a zasahuje tak přes ČTYŘI časová pásma. To je přeci "přirozený" čas. Ovšem posun o hodinu je prý nepřirozený. Opravdu?

Naši předkové žili v těsnější vazbě na přírodu a proto logicky v létě vstávali dříve než v zimě spolu s domácími zvířaty. Nakonec i my jsme  řízeni sluncem a slunečním světlem indukovaný melatonin nám v létě snižuje potřebu spánku a v zimě jeho nedostatek naopak potřebu spánku zvyšuje.

To, že ke změně nedochází postupně a individuálně, ale naráz centralizovaně je daň, kterou platíme za propojenost světa a potřebu koordinovat naše životy. Je to analogické tomu, jako jsme se vzdali místního poledne ve prospěch poledne jednotného a ještě dříve individuálního času ve prospěch času společného pro celou skupinu.

Nejsměšnější mi přijde filipika proti názvu "zimní čas". Lidé mají rádi symetrii a když mají čas letní, logicky chtějí mít i čas zimní. Odborníci stejně píší UMT+1 a UMT+2 a ti ostatní si mohou spolu s klasikem říci: "Co po jméně? Co růží zvou i zváno jinak, vonělo by stejně."

2 6
možnosti
PS

P55e34t49r 13S54k30á61c22e19l

11. 11. 2015 21:05

„Kořenemvšeho zla je nedostatek poznání.“ » Konfucius.

Začneme třeba tímto, poslouchejte lékaře pozorně:

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2294233&drm=

 (doc.MUDr.SmolíkPetr, CSc. - odborník na slovo vzatý)

0 0
možnosti
JP

On možná neexistuje čas vůbec

0 0
možnosti
ML

Ale jo, čas existuje, vzniknul v momentě velkého třesku. Tak vznikl náš časoprostor. Akorát naše měření času je samozřejmě relativní

1 0
možnosti
MK

M76a90r88e79k 89K45u48b24r49t

30. 10. 2015 7:53

Takovy starosti bych chtel mit...

1 0
možnosti
PJ

Typická úvaha pivovarnického experta.

1 6
možnosti
RS

Od te doby co se zavedly sporive zarovky je tato zalezitost s casem totalni blbost. Je to jen ukazka bruselske neschopnosti.

6 1
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 35,75
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik