Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi správný názor autora. Do případu Fajt bezvýrazný ministr kultury udělal jednu správnou věc a to, že řešil nepravosti ve svém portfoliu a tím se stal výrazným. Za správné věci s v minulém režimu vyhazovalo z práce, za správná řešení se dnes vyhazuje z vlády. Poučení pro příště: Ministři sledujte náladu ve "veřejnosti". a podle toho jednejte - zákon nezákon. Vysvětlivka: Veřejnost není ta masa lidí lidí, co dává svůj názor najevo ve volbách, ale naopak novináři spjatí s Hospodářskými novinami a Respektem a politologové zvaní v převaze do diskuzí na veřejnoprávní ČRo PLUS.

0 0
možnosti
VH

Noviny nesypou - ač je okurková sezóna - o Fajtovi jednu kachnu za druhou. Tak ty fake-y musí vypustit nenápadně v blogu Jakl.

2 3
možnosti
Foto

A to zajisté po konzultaci v IVK.

0 0
možnosti
MS

Pan Fajt byl standardne poresen - odvolan, podano TO, vysetri se to.

Uplne stejne by mel byt poresen i Stanek - navrh na odvolani, odvolan, novy ministr.

Ale bohuzel na Hrade sedi clovek, ktery si mysli, ze muze vse....

2 1
možnosti
AM

A36d58a82m 49M74a22l95ý

9. 7. 2019 6:13

Případ Fajt je jen úhybným manévrem.

Tento blog je klasická maskirovka

4 1
možnosti
TT

Milý pane Jakle, mohu-li vám vysvětlit, proč nejsou v novinách vámi (ve vašem spravedlivém hněvu) požadované titulky: protože žádná kauza neexistuje, o motivu jednání pana Staňka se můžeme jenom dohadovat (my ostatní - vy máte jasno, zatím je jasné, že Fajt byl úspěšnější ředitel NG, než Zeman prezident).

Dlouhá léta vás Václav Klaus držel ve v"eřejném životě", Váš článek tedy nelze pochopit jinak, než jako požadavek veřejného lynče, Rozumím, že ve vašem výsostném postavení první figurky země plivající zpoza rohu, není pochopitelné, že váš názor se automaticky nestal pravdou.

Dost by mne zajímala vaše motivace k napsání takového blábolu, pro mne zatím fungujete jako varování, že s prezidentem Zemanem není tak zle, jsou zde lidé, kteří by nejraději lidové soudy.

9 11
možnosti
RM

Co kdyby jste místo plivání sliny napsal něco konkrétního, např. že když si ředitel NG udělá smlouvu sám se sebou na vedlejší činnost a vyplatí si na ni víc než milion korun, tak to je přece normální, tak proč o tom píšete pane Jakl, nebo něco podobného, samozřejmě lepšího...

4 0
možnosti
LB

Pane Jakle, jestli máte dojem, že je Jiřího Fajtla v médiích málo, můžete jako bývalý novinář (tedy hledač pravdy) tuto situaci změnit.

Například můžete investigativně vypátrat, jestli je pravda, že ministr Staněk odvolal Fajta tři dny před ukončením auditu v NG. Anebo není pravda, že byl Fajt odvolán z funkce ředitele NG 13. května, zatímco audit končil až 16. května, čímž mu zabránil, aby se podle zákona mohl k auditu vyjádřit a nemusel se bránit až soudní žalobou?

Také můžete zjistit, zda je pravda, že Staňkovo ministerstvo vyvěsilo na svůj web audit NG, který nejenže obsahoval citlivé údaje (datum narození a bydliště JF, viz GDPR) a další závažná pochybení, že musel být za 24 hodin z webu stažen.

Mýlí se jeden z nejbohatších Čechů, filantrop a mecenáš Libor Winkler, když tvrdí, že impulsem k poskytnutí významného finančního daru NG byla osoba generálního ředitele NG Jiřího Fajta? Ale i to, jak se mu dařilo pomalu posouvat Národní galerii mezi v zahraničí respektované kulturní instituce, k čemuž využíval své odborné znalosti, mezinárodní kontakty a často velice osobní vztahy s významnými umělci.

Mýlí se Libor Winkler, když říká, že Jiří Fajt je člověk, pro něhož "národní" neznamená malý a zatuchlý, ale významný?

10 10
možnosti
BV

Paní Blahová,

opravdu se moc snažíte obhajovat Fajta, ale činíte to vysloveně nesmyslně.

1) Není pravda, že byl Fajt odvolán z funkce ředitele NG 13. května, zatímco audit končil až 16. května, jak tvrdíte vy.

Nešlo o audit, ten je něčem jiném. V Národní galerii byla provedena veřejnosprávní kontrola podle Zákon o kontrole (kontrolní řád) 255/2012 Sb..

která proběhla ve dnech 15. 4. 2019 – 3. 5. 2019. Při kontrole byla zjištěna závažná pochybení, zejména smlouva na výplatu 1 milionů Fajtovi, kterou s ním podepsala na jeho příkaz jeho podřízená, která k tomu neměla právo a ten milion si Fajt nechal vyplatit už v roce 2018. Těch zjištění bylo více. Toto bylo sděleno ministrovi a ten vzhledem k závažnosti zjištění bezodkladně jedná: podává trestní oznámení a odvolává Fajta. Na tom nic nemění ani to, že protokol z kontroly je datován až k 16. květnu. Ministr mohl mít informaci o pochybeních v NG už 3. Května-

2) Kontrolovaná osoba nebyl Fajt, ale byla to Národní galerie, které byl protokol předán a nikdo ji nebránil vyjádření či v podání námitek.

3) Je pravda, že ministerstvo původně zveřejnilo celý protokol, včetně kopie smlouvy Fajta, tak jak jej od kontrolních orgánů dostalo to je bez zamazání jeho osobních údajů. Ale tuto chybu vzápětí napravilo a nyní je k dispozici protokol s kopií smlouvy v příloze, kde jsou osobní údaje Fajta začerněna.

Není pravda, že kontrolní zprava byla z webu ministerstva stažena, můžete si jí pořád celou včetně příloh stáhnout

https://www.mkcr.cz/novinky-a-media/vysledky-verejnospravni-kontroly-v-ngp-4-cs3308.html

https://www.mkcr.cz/doc/cms_library/protokol-z-kontroly-ng_final-anonymiz-mkcrx00duoa9-kopie-10632.pdf

4 1
možnosti
DR

K tomu se nedá nic dodat. Zlý Staněk, zlý Zeman ale hodný Fajt a hodní "umělci". Karma. R^

30 2
možnosti
SN

:-)......Pane autore, krátké ale perfektní ! Tak to je! Analogicky i s Babišem! Zdroje, někdy nevyčerpatelné se uzavírají! Granty a dotace velkoryse poskytované, možná i šábnutí s poskytovatelem......proto ten řev kulturní fronty. A .......vystrašený Hamáček, místo aby se zastal toho kdo na rozkrádačku poukáže, tak ho vyhodí z funkce ministra a ještě to hloupě obhajuje. Divná to doba! R^R^R^

20 3
možnosti
PK

Nic méně, než ukázka nedostatečných kontrolních mechanismů. Takových uměleckých chrámů bude patrně mnohem více, ještě, že máme NKÚ;-D

13 0
možnosti
DR

Přesně. A ten který měl tu drzost na ty chrámy upozornit je nyní ten nejhorší.

10 1
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 35,92
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik