Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M63a67r43e18k 18S86a48j36d48a

20. 8. 2019 10:00

Vlada je odpovedna poslanecke snemovne, pokud se do vyberu clenu vlady micha prezident (az na nejakou kontrolu vylozene formalniho razu - na to tam ta pojistka "ctyr oci" je), tak je to flagrantni nerespektovani vysledku demokratickych voleb a svobodne vule obcanu!

(Takze ten ktery tak rad plisni obcany za disrespekt k volbam, ze "si dovoluji demonstrovat", tak ma - jak uz to tak byva - sam nejvetsi maslo na hlave. :-P)

0 0
možnosti

Pane Jakle. Ve svem clanku poukazujete na ustavni normu, ze jeden navrhuje a druhy schvaluje. Premyslite spravne JENZE....!!! Pan prezident je soucasti moci vykone. Zde, podle ustavy a take podle demokratickych pravidel, ve stejne "branzi" se nemuze nic ustavniho schvalovat. Zde je ukazka idiotske ctvrte moci v kocorkovske CR. Prezident je ctvrta moc ve state. Premier a vlada = moc vykona, Parlament = moc zakonodarna a justice = moc justicni. Cili i Ustava postavena na hlavu.

Tento nas system je prevzan primo z ustavy Rakouska. Tam rozhodoval cisar. Ty nasi politici v prvni republice snizily povinosti prezidenta, kterym nahradily monarchu.

V prezidenskem systemu je rozhodovani o cinitelech, kteri nebyli obcany zvoleni, dano Senatu. Tech 64 senatoru maji urcite vice rozumu, nez jeden. I v te nejvetsi demokracii je tento system. Uz 236 let!!!n

0 0
možnosti
Foto

Ono je to jasné i druhé straně, ale to pokušení si do nenáviděného Zemana třísknout je až příliš silné.

3 0
možnosti

P78e88t51r 98Č94e82j91k22a

19. 8. 2019 17:31

Zajímavé - ústavní právníci se na věci neshodnou, autor části o prezidentovi dokonce na tuto otázku změnil názor o 180 °......... ale diskutéři na idnesu mají jasno lépe, než člověk, který byl v týmu bývalého prezidenta republiky.

Klaus po odchodu z vlády prohlašoval, že jestli něčeho lituje, že nehodil Nečasovi na hlavu návrh na jmenování Peake za ministryni obrany a tvrdil, že kdyby za sebou měl mandát přímé volby, tak by jí odmítnul jmenovat. ;-) Zajímavé je, že prostě Zeman si tenhle výklad fakticky a prakticky prosadil už v minulosti, když byl jmenován Petříček místo Pocheho - ale tahle epizodka se nehodí do krámu. Zkrátka a jednoduše - složení vlády je otázka dohody koalice a následně dohody premiéra s prezidentem. Od roku 1996 tomu tak vždy bylo a dokud prezident bude hrát "jmenovací roli" u členů vlády, tak tomu tak bude. Buďto nechme jmenovat členy vlády jen premiéra, nebo respektujme prezidenta a jeho politickou roli.

5 1
možnosti
Foto

tomu pivu rozumíte lépe

3 2
možnosti

a vy rozumíte, prosím, lépe čemu? Začínám mít dojem, že všemu, ale nějak se ne a ne o ty rozumy podělit.

7 0
možnosti

Stručné a výstižné.

5 0
možnosti

J91i63ř43í 46V17o20l93k39a

19. 8. 2019 14:39

Upozorňuji, pana Jakla neznám, nikdy jsem s ním nebyl na pivu, škoda, ale má pravdu. Uznat pravdu je někdy těžší, než si dát tu práci a srovnat si věci v kebuli. Hezký den.

3 0
možnosti

Jasné a stručné.

12 0
možnosti
  • Počet článků 443
  • Celková karma 34,22
  • Průměrná čtenost 4080x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik