Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

LETNÍ ČAS JE NÁZORNÝ PŘÍKLAD nesmyslnosti centrálního plánování pro celou Euroúnii. Od Portugalska po Litvu jeden čas. To jsem zvědav, jak to europapaláši zařídí.

0 0
možnosti

Autor nikdy nechodil "do Kolbenky na píchačky". Proto nechápe, že letní čas má přizpůsobit v rámci možností lidské konání přírodním cyklům. Letní čas je nedokonalý, ale lepší než nic.

0 0
možnosti

Jak s vámi nikdy nesouhlasím, tak dnes karma a naprostý souhlas R^

1 1
možnosti

Rady typu najdi si jinou práci jsou naprosto mimo.Spousta lidí pracuje na směny a je jedno,jestli je léto , nebo zima. Pamatuju si moji mámu,jak musela ke kravám vstávat ve tři ráno,protože kráva nepočká.Proto by asi byla raději,kdyby v devět večer byla tma a mohla spát.Já bych byl asi raději za světlo ještě v deset večer.Je to hodně individuální,ale hlavně těžko řešitelné k všeobecné spokojenosti.

4 0
možnosti

Pokud chce mít někdo dlouhý den za světla, může prostě vstát dřív, a taky dřív skončit. I kdyby to bylo za cenu, že změní práci na takovou, která mu to umožní. Já zas chci mít celý rok jeden čas (středoevropský) a odmítám vynucené posuny. Proč bych se měl já přizpůsobovat vašim potřebám? Vaše potřeby si řešte individuálně a mě do nich nezatahujte.

4 2
možnosti
Foto

naši politici z vyčpělé demokracie opět přežili.

/dokonce i Turecko tu pitomost už před čtyřmi roky zrušilo.

2 0
možnosti
Foto

A mají v Turecku snad stejný čas, jako máme my? A když jedete do Turecka na dovču, tak si hodinky přeřizovat nemusíte...?

0 0
možnosti
Foto

Většinou vám dávám karmu. Dnes (a každý rok na toto téma) mi tady chybí mínusovátko (Rv).

Mít poledne podle slunce je ideální pro toho, kdo vstává ve 4 hodiny ráno a chodí spát v 8 večer.

Tak se ptám: Vědí ti všichni zastánci středoevropského času, že používáme stejný čas jako Nizozemsko, Francie a Španělsko?

Jak to vůbec mohou přežít Nizozemci, Francouzi a Španělé, když jim celý rok vychází a zapadá slunce v průměru o 1 až 1,5 hodiny později než u nás v Česku?

Oni tedy mají proti nám výhodu až 1,5 hod. "letního času" celoročně a taky je to jejich přirozený čas.

Vážně ti skalní zastánci středoevropského času chtějí mít v létě svítání od 1/2 4 ráno a tmu už v 8 večer? A není v zimě jedno, jestli vstáváte za tmy v 5, v 6, v 7 nebo v 8 hodin?

8 3
možnosti

Co je mi po Španělsku? Jestliže oni jsou vyšinutí magoři, musíme být taky?

A co vám brání uzpůsobit si denní režim podle individuálních potřeb?

4 3
možnosti

Argumentovat polednem tvrzení, že střídání času je nesmysl, je nesmysl. V Bohumíně mají poledne o víc než 20 minut dřív než v Aši, ba dokonce o cca 1,5 hodiny dříve než v Brestu v Normandii, přestože hodiny ve všech těchto městech ukazují poledne ve stejný okamžik. V Brestu mají dokonce poledne o asi 18 minut později než v Londýně, který je sice východněji, ale v časovém pásmu o 1 hodinu západněji, takže přestože ten klacek zapíchnutý do země v Brestu vrhá nejkratší stín o 18 minut později než podobný klacek v Londýně, v Brestu je poledne o hodinu dřív než v britské metropoli...

Lidé odjakživa řídili svůj čas podle Slunce. Až s příchodem průmyslové revoluce vyvstala skutečná nutnost zavést stejný čas pro všechny, aby - slovy Wericha - člověk věděl, od kdy do kdy a co za to. Časová koordinace se ukázala jako nesmírně efektivní, na druhou stranu úplně zrušila přirozený lidský životní cyklus řízený podle Slunce.

Takže ohánět se tím, že střídání časů je nepřirozené, je opět nesmysl. Nepřirozené je právě řídit se podle hodin. Žádný tvor na Zemi to nikdy nedělal, pouze člověk to zkouší posledních asi 350 let. Pravda je, že mnozí si zvykli. Když nejsou schopni určit si svůj vlastní vnitřní řád, vezmou si na pomoc hodiny. Je to pohodlné. Ale dost depresivní...

9 0
možnosti

Střídání časů - ve smyslu posouvání nějakých začátků dne - nepřirozené je. Určitě je žádoucí sesynchronizovat se s v čase někým jiným, kdo bydlí někde dál. Takže pokud se domluvím s někým, že si zavoláme v 10 podle našeho pásma, pak pro něj to může být třeba 8, ale oba si daný čas vyhradíme. Ale není důvod, aby nějaký úředník udělal z 10 hodin nějakým stupidním výnosem 11.

Odmítám si na takovou stupiditu zvyknout.

5 2
možnosti

Me je to burt. Automaticky se v lete budim driv se svetlem a zime se mi zase nechce stavat do tmy. Nastesti si praci ridim sam, takze akorat v zime nemuze zakaznik ocekavat, ze u nej budu stepovat v sest rano a lete zase, ze k nemu budu vyrazet po trinacte hodine, kdyz uz mam po "osmihodinove" pracovni dobe.

1 0
možnosti
Foto

Přepínání času je dnes už nesmysl. Osobně mi vadí jen nutnost přeřizovat hodiny. Na druhou stranu:

- pokud by se měl čas řídit pravým slunečním polednem, tak to proti námi užívanému času stejně pendloval během roku o +/- víc než čtvrthodinu. Navíc by v každém místě byl čas jiný (v 19. století proto cestující dostávali speciální tabulky, aby věděli, kde a o kolik si přeřídit hodinky).

- naši předkové používali i jiné časy. Doporučuji prostudovat pražský orloj, který kromě námi dnes užívaného času zobrazuje ještě čas, který mění délku hodin ve dne i v noici - tak aby Slunce zapadalo i vycházelo každý den přesně v šest hodin a den i noc měly vždy po 12 hodinách

- orloj ukazuje navíc i takový čas, který má "půlnoc" přesně v okamžiku, kdy zapadá Slunce. Takže čas se na tom speciálním ciferníku od středního slunečního liší v létě jen o 4 a vzimě až o 8 hodin.

Snažím se naznačit, že ač považuji letní čas za poměrně nepraktický, tak tvůrcům časomíry se naskýtají i mnohem zajímavější možnosti. :-P

2 0
možnosti
Foto

Žádný "správný čas" neexistuje.;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS