Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mustrum Ridcully

24. 8. 2010 19:21
Tendenční, nepravdivé.

Stát restaurace neprovozuje, zato určuje pravidla pro jakékoliv podnikání. Nemůžete vyrábět auta překračující emisní limity. Vodu v bazénu musíte chlórovat, přestože je to váš bazén. Pro provoz restaurace musíte dodržovat mnoho hygienických předpisů, zákaz kouření by byl jen jedním z nich. Máme snad na každou poptávku dávat i nabídku? Máme povolit restaurace, ve kterých se bude moci kouřit marihuana, nebo si tam budou moci lidé píchat heroin? Vždyť přece stačí, aby se příslušné restaurace správně označili.:-P

0 0
možnosti

rsvihalek

31. 8. 2010 19:31
Re: Tendenční, nepravdivé.

vsak at se hospody s heroinem zridi :-) spousta veci by se vyresila, viz diskuter v dalsim prispevku.

jsem nekurak, stejne jako pan Jakl, a nikdy jsem nekouril a nerozumim lidem co kouri - nicmene souhlasim, ze podnikatelum neco narizovat je proste nesmysl. proc?! aby nekdo nahnal politicke body?

za chvili budou muset majitele hospod nabizet povinne vegetarianska jidla podle te same logiky! nebo ryby! nebo rezervovat urcite procento stolu pro lidi jine barvy pleti a nikdo jinej si tam nebude moct sednout!

vsichni kdo tohle podporuji by si meli uvedomit, ze nekdo takovehle nesmysly musi zaplatit: kdyz "spelunka" povinne zridi nesmyslny nekurackej kout, kde stejne nikdo sedet nebude, musi o to vic vydelat. Dalsi vyvoj bude ten, ze a) zdrazi, b) zkrachuje. Smutne na tom je to, ze nikoliv vlastni vinou

0 0
možnosti

zdenekmasek

18. 8. 2010 9:31
Kolik svobody uneseme?

Ač nerad, souhlasím. Je to vžité, v hospodách se vždycky kouřilo a jen tak se to nezmění. A šel bych ještě dál. Nechť má každý svobodu nakládat si s vlastním zdravím, jak se mu zlíbí. Proč zakazovat drogy a podporovat tak kriminalitu drogových deelerů a kriminalitu těch, co drogu potřebují? A nemělo by se něco udělat s povinným zdravotním a nemocenským pojištěním? Platíme to kvůli svému zdraví. Pojištění(ze své podstaty) by přece mělo být sjednáno po zralé svobodné úvaze. Nelíbí se mi, že odvádím nemocenské pojištění, když jsem skoro pořád zdravý. Mohl bych si ty peníze třeba spořit nebo za ně koupit akcie a pobírat dividendy. Anebo je utratit jak se mi jen zlíbí.

Já vím, že by to nefungovalo. Takže, kde je ta hranice a jak ji nastavit? S respektem jen ke svobodě to nejde. Je to v nás, kolik svobody uneseme.

0 0
možnosti

scenero

13. 8. 2010 13:47
dfd

zas demagogie..

0 0
možnosti

Naprostá Nula

12. 8. 2010 16:05
Souhlas

Je to tak.R^

0 0
možnosti

zorro007

13. 7. 2010 9:26
souhlasím s autorem

Jako nekuřák tvrdím, že zákaz kouření v hospodách je pitomost, která povede jedině k tomu, že o to víc budou kuřáci kouřit na svých balkonech a foukat svůj karcinogenní smrad do dětských pokojů v okolních bytech. Což mně přijde jako mnohem větší problém, než kouření v hospodách :-/

0 0
možnosti

malama99

3. 8. 2010 11:12
Re: souhlasím s autorem

Kýbl studené vody a brzy se to odnaučí ;-D

0 0
možnosti

krumlovsky

10. 7. 2010 18:56
teorie FN

Uvod clanku je naivni, pise se zde, ze fundamentalisticky nekuracista (dle vzoru islamista, terorista, komunista, atd. atd., zkracene FN) kraci po ulici, kde stoji dum. Kraci zde rok pote a cast domu je prestavena na prostor ke koureni, coz udajne pro FN nic nemeni.

Ovsem to je omyl, ve skutecnosti v ten okamzik zacina FN spekulovat, podobne jako kupr. pan malama99. Razem mu viri hlavou nespocetne myslenky. Co kdyz se lze vevnitr najist levneji a lepe nez v jidelne, co kdyz tam maji levnejsi pivo, peknejsi cisnici a presidli tam jeho nejdulezitejsi, ba mnohdy jedini, znami - kourici pivari?

Potom staci malo. Pokud se alespon jedna z techto veci ukaze byt pravdivou (coz neni nic nepravdepodobneho, obvykle se castecne splni vsechny), FN prechazi od spekulace k angazovanosti.

A uz to zacina, proti infarktu se nejlepe bojuje posedavanim v nezakourenych hospodach, vsude ve vyspelem Zapade XXX (doplnit dle nalady), nekourit nekomu pod nos je slusnost (plati dvojnasob pro prostory ke koureni)

0 0
možnosti

hele77

10. 7. 2010 20:06
Re: teorie FN

Slušnost je nelézt tam kde si lidi spokojeně klábosí, popíjí a pokuřují se svým  kyselým netolerantním oblyčejem a otravovat tam ty lidi se svými psychickými problémy.

To by také někdo kdo nemá rád hlučnou hudbu mohl tvrdit že má na diskotéce svaté právo na svých 40 decibelů jak je zvyklý z domova a nebo že má právo v cukrárně dostat k dortu točenou desítku.

0 0
možnosti

__anart__

10. 7. 2010 15:11
Jaklův text by mohl sloužit jako učebnice demagogie

Potřeby se mají vykonávat v místech tomu určených. Čurat také chodíme na WC, do restauraci jíst.

Pokud svoboda kouřit v restauracích je nadřazena právu na zdraví těch, co nemají zájem o spamovanou rakovinu plic, pak tedy svoboda podnikani = svoboda koureni v MHD. vlacich, busech, nemocnicích. Nekuřáci ať si dle pana Jakla zařídí své nemocnice, busy, vlaky... Tohle jako je ono svobodné podnikání?

Je významný pokles chorob souvisejicich s kourenim v zemich, kde s v hospodach nehuli, argument? Pro pana Jakla toto argument zjevně není.

Je jasné, že legrační figurky budou nadále tančit dobové tance sponzorované tabákovými firmami. Je smutné, že je tančí i pan prezident. Je příznačné, že se VK obklopuje lidmi bez vlastního názoru. Je vůbec VK schopen připustit, aby vedle něj stály osobnosti s názorem vlastním??

0 0
možnosti

hele77

10. 7. 2010 20:00
Re: Jaklův text by mohl sloužit jako učebnice demagogie

Naopak ten text je velmi rozumný a má svoji logiku, karneval demagogie je tvrdit že do hospod a restaurací chodíme primárně jíst, jíst se chodilo odjakživa do jídelen, do hospod a restaurací se odjakživa chodilo primárně popít, poklábosit a pokouřit, do některých podniků se chodilo primárně i pojíst s možností si po jídle pokouřit.

Kdo se chce dneska najíst ten tu možnost určitě má i bez kouře, pokud vím tak povětšinou se v restauaracích v době oběda nekouří, je dneska i možnost si bez kouře  poklábosit a popít, stačí zajít do nějaké kavárny.

Jen bolševický ubožák může sobecky požadovat že kvůli jeho psychickým problémům s cigaretovým kouřem by měli zakázat poskytovat pohostinské služby pro kuřáky. I nekuřáci mají o tyhle služby zájem, protože si potřebují jít třeba někam sednout se svým známým který kouří.

Jestli by se něco mělo zakázat tak jen a jen vstup těchle nemocných netolerantních lidí s tím kyselým obličejem mezi ty lidi normální kouřící i nekouřící.   

0 0
možnosti

Jan Borovička

9. 7. 2010 11:26
Jasně!

J je třeba dodat, že stát mě buzeruje i proto, že do své hospody musím pouštět i cikány a homouše, které tam třeba nechci :-) Co s tím?

0 0
možnosti

Jiný Pohled

10. 7. 2010 10:15
Re: Jasně!

Stačí cedulka "Soukromý klub" na dveřích. Otevřeno může být pro všechny, ale taky lze kohokoliv vykázat hned po vstupu :-/

0 0
možnosti

malama99

9. 7. 2010 10:55
jednoduchost...

Vidíte to až příliš jednoduše... Jeden příklad: Jako většina lidí chodím do práce a také jako většina zaměstnancl i já chodím na oběd. Ze zákona i dle pracovní smlouvy mám na oběd 30 minut. Plus minus. A co podle vás mám dělat, když v blízkém okolí zaměstnání není jediná nekuřácká restaurace? Nejbližší je cca 15 minut cesty. Ano, máme závodní jídelnu, ale tam byste ta jídla, s prominutím, nežral ani zadarmo.

Další příklad - parta lidí se rozhodne zajít na jídlo a jedno dvě pivka. Jelikož jsou většina kuřáci, tak se rozhodnou jít do kuřácké restaurace. No a já, pokud se nechci separovat a pokud si s nimi chci popovídat, probra věci, tak mi nezbývá než jít s nimi.

Jsem prostě pro úplný zákaz kouření v restauracích. Však ono to bude dobré i pro kuřáky samotné, že toho tolik nevyhulí - ušetří a ještě si nebudou tolik huntovat zdraví. Prakticky všude ve světě, kde se jednalo o zákazu kouření v restauracích, tak to u kuřáků vzbuzovalo nevoli a teď si to tam podstatná většina lidí pochvaluje.

0 0
možnosti

hele77

10. 7. 2010 20:21
Re: jednoduchost...

No to je karneval ubohosti a sobectví, tak pán nechce být sociálně vyloučený a touží si popít a pokecat se svými známými kteří kouří ale chtěl by jim zakázat kouřit, ale bojí se jim to říct sám tak by chtěl aby to zakázali státní orgány, to je prostě k neuvěření. No s něčím takovýmhle jít do hospody na pivo to je opravdu zlý sen.

Já osobně nekouřím ale pokud chci pokecat a popít se svým známým který kouří tak rozhodně chci jít do restarace kuřácké. Normálního  člověka  ta trocha cigaretového kouře občas neotráví, a tolerantní člověk ten při takovýchle příležitostech myslí hlavně na spokojenost těch druhých.

Apropó a nebojíš se třeba o své zdraví někde u ohníčku nebo táboráku nebo při zapalování kamen někde na chalupě nebo na chatě a uvědomuješ si kolik nebezpečné sajrajtu z výfuků aut do sebe nainhaluješ kdekoliv venku a řekl bych že to leze i do příbytků ?

0 0
možnosti

TarasBulba

9. 7. 2010 7:50
Já bych to jen důrazně rozseparoval

Hospoda buď kuřácká nebo nekuřácká. Kompletně. Žádná vyhrazená nebo "stavebně oddělená" místa pro (ne)kuřáky. Žádné "v době podávání oběda nekuřácká". Zkrátka buď -anebo, rozhodni se provozovateli.

Dalším krokem by bylo v těch kuřáckých zakázat "vařit". Ani buřta. Chceš hulit ? Hul si, hul, ale v tomhle prostředí nemůžeš jíst. Žer si chipsy a buráky.

Pro škatulkovače: Jsem nekuřák ale pivař, takže navštěvuji téměř výhradně lokály, kde se bafá.

0 0
možnosti

Kolumbo

9. 7. 2010 10:07
Re: Já bych to jen důrazně rozseparoval

proč by nemohl kuřák u kouření pojídat třeba guláš nebo kuře na grilu? Pokud mu u konzumace kouř nevadí, je to jeho věc. Pokud vadí, jídlo si neobjedná a zůstane u piva či kávy. Proč by probůh měl někdo určovat povolené kombinace požitků? Konzumovat  klobásu s medem nebo sachr s hořčicí vám taky nikdo nezakazuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 446
  • Celková karma 35,91
  • Průměrná čtenost 4053x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik